Wat is de actieradius van een Elektrische auto?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het lijkt wel een trend. Hippe stadsauto’s, zakelijke limousines, ruime gezinswagens. Ieder merk komt tegenwoordig wel met een elektrisch model op de markt, want de vraag is groot. We willen met z’n allen wat terugdoen voor het milieu en soms levert het gewoon ook een stukje belastingvoordeel op. Maar hoe praktisch is een elektrische auto rijden nou écht?

Van tanken naar laden

Er zijn meestal twee drempels voor een potentieel eigenaar van een elektrische auto. De laadtijd en de actieradius. Laten we beginnen met de laadtijd. Plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s hebben een accu die dagelijks opgeladen moet worden na het rijden. Inmiddels is het Nederlandse wegennet zo ingericht dat er onderweg best wel wat laadpalen te vinden zijn. Er zijn een aantal websites waar je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen kan vinden. Je ziet de dichtstbijzijnde laadpaal bij jou in de buurt, maar kunt ook op adres zoeken. Bovendien kan je het type voertuig instellen waarvoor je een laadpunt zoekt. De website laat zien of een laadpaal in gebruik is. Makkelijk toch?

Hoe snel laad je op?

Het zal je geen grijze haren opleveren, maar de laadtijd kan nog wel eens tegenvallen. Oplaadpunten kunnen verschillende laadvermogens hebben, nog niet te beginnen over diverse soorten stekkers. Hoe snel een elektrische auto weer opgeladen is, hangt dan ook af van de gebruikte laadpaal. Naast de laadpaal hebben ook de accu en de oplader in de auto een grote invloed op de laadsnelheid. Plug-in hybride auto's hebben 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten 4 tot 8 uur laden. Heb je haast om naar je afspraak te komen, dan is snelladen een uitkomst. Snelladen kan naast de snelweg en kost je gemiddeld 15 tot 30 minuten. Even snel wat mails op je laptop beantwoorden bij de La Place of de Mac en je kunt weer door!

Actieradius

Lange afstanden plannen

Dan nog die actieradius. Kom ik wel van A naar B? En wat als ik een spontane (lange afstand) rit tussendoor heb? Een volledig elektrische auto kent geen brandstofmotor. Met andere woorden: als je accu leeg is, is er geen alternatief. Lange afstanden zal je met dit type auto dus zorgvuldig moeten plannen. Bij een volledig elektrische auto is in de praktijk doorgaans na 150 kilometer de stroom op. Daarna moet hij weer aan de stekker. Toch kent de Tesla (een volledig elektrische auto) een actieradius van zo’n 400 km (onder ideale omstandigheden). Naast de snelheid, of beter gezegd rijstijl, heeft ook kou invloed op de actieradius. Een lage temperatuur zal een nadelig effect op de actieradius hebben. Merken zijn volop aan het ontwikkelen om zo hun accu’s van meer opslagcapaciteit te voorzien waardoor we dus langer kunnen rijden.

Range-extender

Een dagelijkse rit naar de supermarkt, hockeyclub of kantoor is dus prima te doen met een elektrische auto. Mocht je toch angst hebben om stil te komen staan langs de kant van de weg, dan kan je ook kiezen een waterstofauto te nemen, ook elektrisch en gemiddeld een grotere actieradius. Ook is een range-extender een mooie uitkomst. Dit is een kleine brandstofmotor aan boord voor wanneer de stroom op dreigt te raken. Die brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Zo kan je de reis elektrisch vervolgen! Zo zie je maar, elektrisch rijden is zo complex nog niet.

Zoek elektrische auto's

Terug naar artikelen