Kia Sportage review
Kia Sportage NB
De NB-generatie van de Kia Sportage houdt het maar liefst elf jaar vol en wordt daarvan negen jaar (1994 tot 2003) in ons land verkocht. Het lijkt een gewone SUV, maar hij heeft de snufjes aan boord voor serieus terreinwerk – inclusief 4x4 en tussenbak met hoge en lage gearing! De aandrijving wordt verzorgd door tweelitermotoren: twee benzinemotoren – een achtklepper met 95 pk en een zestienklepper met 128 pk – en een dieselmotor met 83 pk. Bij de facelift in 1999 wordt de achtklepper uitgezwaaid. De zestienklepper is er bovendien voortaan als twaalf centimeter langere Wagon. Tegenwoordig zou dat een derde zitrij betekenen, maar die zoek je tevergeefs in de NB Sportage (en zijn opvolgers). Wel kan de Wagon maximaal 2.220 liter bagage verslepen – een unicum, zelfs voor deze tijd! Toch liep Nederland er niet mee weg: de verkoopcijfers lopen in de tientallen. Dat maakt deze NB Sportage gelijk ook zeldzaam.
+ Dit is nog een echte 4x4 – mét tussenbak.
+ Als Wagon kan deze auto bijna je hele inboedel vervoeren.
+ Zelfs een goed exemplaar hoeft niet veel te kosten.
- Voor dagelijks gebruik mist de NB Sportage verfijning.
- Tweedehands zijn ze in Nederland zo goed als onvindbaar.
Kia Sportage JE/KM
Voor de JE/KM-generatie van de Kia Sportage wordt nauw samengewerkt met Hyundai. Diens Tucson is op de logo’s na dan ook nauwelijks te onderscheiden van deze in 2004 gelanceerde Sportage. Er is bovendien geluisterd naar de klant, want de JE/KM Sportage is gebouwd voor de openbare weg. Het ladderchassis en de tussenbak zijn verleden tijd en je kunt hem zelfs met voorwielaandrijving krijgen. De tweeliter benzinemotor (nu met 141 pk) krijgt bijval van een 175 pk sterke 2.7-liter V6. Laatstgenoemde heeft altijd vierwielaandrijving en een automaat, terwijl de tweeliter altijd handgeschakeld twee of vier wielen aandrijft. De tweeliter diesel heeft aanvankelijk 112 pk, maar wordt na een jaar vervangen door een exemplaar met 140 pk. De facelift in 2007 zorgt voor wat uiterlijke verfrissingen, meer trekgewicht, betere remmen en meer zitcomfort. In 2008 volgt nog een facelift. Daarbij krijgt de diesel 150 pk – 10 stuks meer.
+ Hij is vele malen verfijnder en meer voor alledag geschikt dan zijn voorganger.
+ Met de smeuïge V6 met automaat is het nog steeds prima toeren.
+ Je hoeft niet krom te liggen voor een geschikte tweedehands JE/KM Sportage.
- De JE/KM-generatie is de meest anonieme, nietszeggende Sportage.
- De zitpositie laat zeker in de modellen vóór de facelift te wensen over.
- Het is geen dynamische auto, zoals latere SUV’s dat wel zijn.
Kia Sportage SL
Hoewel ook de SL-generatie van de Kia Sportage nauw verwant is aan de Hyundai Tucson krijgt de SUV deze keer een geheel eigen gezicht. Hiervoor tekent Peter Schreyer, de man die verantwoordelijk is voor de metamorfose van het merk – wellicht de grootste in de autogeschiedenis. Een slimme zet, want de in 2010 gelanceerde SL-generatie verkoopt beter dan zijn voorgangers (en opvolger). Je kunt op benzine met een 1.6 (140 pk) en 2.0-liter (163 pk) op pad. Dieselen kan met een 1.7 (115 pk) of 2.0 (136 pk). Na de facelift in 2014, die het van subtiele wijzigingen en iets hoogwaardiger materialen moet hebben, krijgt de 2.0-liter benzinemotor er drie pk bij, maar dat komt met een prijs: het verbruik stijgt eveneens licht. Tot 2016 blijft deze gefacelifte SL Sportage te koop. Daarna is het tijd voor de volgende generatie.
+ Deze bestseller is op de occasionmarkt goed vertegenwoordigd.
+ Zelfs vandaag de dag komt het aansprekende uiterlijk nog goed mee.
+ Standaard heeft hij al lekker veel spullen aan boord.
- Voor een automaat moet je altijd een tweeliter hebben.
- De besturing en het onderstel zijn wat gevoelloos.
- De auto helt en duikt wat meer dan veel concurrenten.
Kia Sportage QL
Van voren lijkt de QL-generatie van de Kia Sportage een soort opgeblazen Picanto. Mooi of lelijk? Hoe het ook zij, het is onmiskenbaar een Kia. In tegenstelling tot zijn voorganger, is de in 2016 geïntroduceerde QL Sportage een fijn sturende auto. Tweeliters zijn door de belastingregels een faux pas geworden, dus krijg je op benzine een 1.6. Die is er zonder (132 pk) en met turbo (177 pk). De 1.7-liter dieselmotor heeft 115 of 141 pk. De krachtigste optie is de 185 pk sterke 2.0-liter diesel. Een automaat en vierwielaandrijving zijn te krijgen, maar niet in combinatie met alle motoren. Op de tweeliter diesel vind je standaard AWD en een automaat. Na de facelift maakt de 1.7-liter dieselmotor plaats voor een 1.6 die er ook met mild-hybrid techniek komt. Met en zonder elektrische hulp heeft hij 136 pk, maar de hybride is uiteraard zuiniger.
+ Hij rijdt (en is) vele malen beter dan zijn voorganger.
+ De binnenruimte is dik voor elkaar.
+ De Sportage is voorzien van fijne motoren.
- Je moet van het uiterlijk houden.
- De automaat mist verfijning.
- Het prijskaartje bewijst dat Kia geen budgetmerk meer is.
Kia Sportage NQ5
De NQ5-generatie van de Kia Sportage vertoont sterke overeenkomsten met de gelijktijdig gebouwde Niro. Het kan allemaal niet uitgesproken en futuristisch genoeg. Daarbij springen vooral de koplampen in het oog. Motorisch wordt er alles aan gedaan om onze Belastingdienst zo min mogelijk te spekken. Diesels worden volledig in de ban gedaan en elke benzinemotor krijgt elektrische hulp. De 1.6-liter turbomotor staat in de prijslijsten als Mild Hybrid (150 pk), Hybrid (230 pk) en Plug-in Hybrid (265 pk). Laatstgenoemde kan volgens de fabriek zelfs 70 kilometer rijden zonder ook maar een druppel uit de tank te snoepen. Tegenover die zuinigheid staat wel een flinke investering, want de stekkerversie van de NQ5 Sportage is nieuw enkele duizenden euro’s duurder dan de full hybrid. Die kost op zijn beurt weer aardig wat extra ten opzichte van de mild-hybrid.
+ Verschillende rijmodi geven de auto mooi verschillende rijkarakters.
+ Alle onderdelen in het fraaie interieur laten zich eenvoudig bedienen.
+ De hoge mate van comfort maakt hem een fijne kilometervreter.
- De hoge zitpositie kan even wennen zijn.
- Net als zijn voorganger is het zeker geen spaarmodelletje meer.
- Zeker de plug-inhybride is geen vedergewicht.
Kia Sportage review
Wie de eerste en laatste generatie van de Kia Sportage naast elkaar zet, zou waarschijnlijk niet zeggen dat ze dezelfde naam dragen – of van hetzelfde merk komen. Laten we toch proberen in een korte review het Sportage-erfgoed te behandelen. Aangezien de NB-generatie nagenoeg is uitgestorven, laten we die buiten beschouwing.
Rijgedrag Kia Sportage
Geen enkele Kia Sportage is een bochtenverslinder, laat dat duidelijk zijn. Aan de andere kant: is lekker sturen topprioriteit, dan koop je geen SUV. De QL en NQ5-generatie rijden overigens zeer goed. De SL en JE/KM-generatie zijn voor dagelijkse ritten prima. Laatstgenoemde kun je, als je goed zoekt, nog met een echte V6 krijgen!
Betrouwbaarheid Kia Sportage
Kia heeft een naam hoog te houden als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid. De Sportage levert daar een flinke bijdrage aan. Hoewel de generaties op verschillende vlakken mijlenver uit elkaar liggen, zijn ze allemaal van hoogstaande kwaliteit en bijzonder betrouwbaar. Kijk bij een Kia Sportage occasion wel of hij goed onderhouden is. Dan zou hij, zelfs na intensief gebruik, nog prima mee moeten kunnen.
Kosten Kia Sportage
Een model uit de JE/KM-generatie is inmiddels voor een appel en een ei op te pikken. Reken er wel op dat in die tijd zuinigheid nog amper een rol speelde, dus dat je vaker aan de pomp staat – zeker met de V6. Latere generaties zijn een stuk zuiniger, maar kosten in aanschaf flink meer. Dankzij de goede betrouwbaarheid blijven de onderhoudskosten relatief binnen de perken. Het is dus maar net wat je wilt.