De Captur bestaat sinds 2013 en is in het leven geroepen na het onmiskenbare succes van de Juke van zustermerk
Nissan. De Captur is de opvolger van de
Renault Modus, maar ziet er qua styling heel anders uit. Het design van de Renault Captur heeft veel weg van de Clio. Een grote aantrekkingskracht van de Captur is dat deze gepersonaliseerd kan worden. Dit gaat zover dat klanten twee kleuren voor hun auto kunnen selecteren: eentje voor de body en eentje voor het dak. De Captur onderging in 2017 een facelift en werd twee jaar later vernieuwd voor de tweede generatie.
De Renault Captur is verrassend ruim en gaat met de tijd mee
Technisch gezien moet de Renault Captur gecategoriseerd worden als een compacte crossover, maar dat als je erin plaatsneemt zou je dat niet zeggen. De cabine van de Captur voelt bijzonder ruim aan dankzij slimme positionering van de stoelen. Er passen makkelijk vijf personen in, ook al is de Captur relatief kort. Bovendien is de crossover een van de ruimste auto's in zijn klasse: hij heeft meer kofferruimte dan de
Nissan Juke en
Peugeot 2008. De Captur is ook erg praktisch.
Renault verzon allerlei handigheden zoals een verschuifbare achterbank en afneembare stoelhoezen.
De Renault Captur is dus stijlvol en ruim van binnen, maar hij rijdt ook goedkoop. De compacte crossover is voorzien van een reeks kleine, zuinige benzine- en dieselmotoren. Sinds het debuut van de tweede generatie Captur in 2019 is de dieselmotor uit het gamma gehaald. Wel zijn er nieuwe alternatieven voor benzine: als Bi-Fuel kan de Renault op lpg rijden en er is ook een (plug-in) hybride variant. De Life-uitvoering is het instapmodel, terwijl de luxueuze Initiale het vlaggenschip genoemd mag worden.
De Renault Captur is ook als occasion erg populair
De Renault Captur is een vrij populaire auto en dus zijn ook occasions nog relatief duur. Een tweedehands Renault Captur kun je al kopen voor minder dan 10.000 euro, maar dan praat je wel over aardig geleefde exemplaren met veel kilometers op de teller. Relatief gezien dan, want zelfs een goedkope Renault Captur occasion heeft zelden meer dan 200.000 kilometer achter de rug. Controleer desondanks de onderhoudsgeschiedenis om eventuele verrassingen te voorkomen. De Captur wordt vooral gebruikt als stadsauto of voor relatief korte autoritten. Daarom zul je niet zo vaak een Renault Captur occasion tegenkomen met een dieselmotor: de benzine-uitvoering was verreweg het populairst in Nederland.
De hybride uitvoering wint tegenwoordig aan terrein. Vanwege de complexe techniek behoort deze wel tot de duurste modellen, maar daar staat tegenover dat je lagere lasten hebt. Hoe dan ook ligt de prijs van een hybride Renault Captur occasion rond de 30.000 euro of daarboven, als het bijvoorbeeld om een exemplaar in de verfijnde Initiale uitvoering gaat.
Meer Renault Captur modellen
Bekijk ook
Renault Captur occasions of meer informatie over de
Renault Captur op AutoTrack en
Renault Captur occasions op AutoWereld.