Wat is het verschil tussen een SUV en een terreinwagen?

Tegenwoordig zijn er aardig wat modellen die hoog op de banden staan. De hoge instap is mateloos populair onder de bestuurders. Maar is er eigenlijk een technisch verschil tussen een SUV en een terreinwagen? Rijd je deze auto’s op of naast de weg? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Klassieke terreinwagens

Echte ‘Offroaders’ worden vaak als de klassieke terreinwagens beschouwd omdat ze gebouwd zijn om - je raadt het al – door het terrein te rijden. Daarvoor heeft men nodig: een zogenaamd ladderchassis, een starre achteras, vierwielaandrijving, een sperdifferentieel en nul comfort/luxe. Denk hierbij aan de Land Rover Defender of een Mitsubishi Pajero.

suv foto

Terreinhulpmiddelen

Maar er is ook een jongere generatie offroaders welke je tussen de SUV’s en de klassieke terreinwagens kunt schalen. Een Range Rover Sport of een Porsche Cayenne bijvoorbeeld, hebben een zelfdragend koetswerk zoals een personenwagen, maar ze behouden wel een groot sleepvermogen en hebben een zeer intelligente ophanging en vierwielaandrijving. Je kunt dus van de gebaande paden afwijken, waarbij je wordt geholpen door allerlei elektronische systemen. Vaak beschikken ze over permanente vierwielaandrijving, die nog in een paar zeldzame gevallen kan worden omgezet in tweewielaandrijving. Al deze terreinhulpmiddelen worden wel steeds vaker als optie aangeboden in offroad-packs.

De luxe terreinwagen

Een 'Sports Utility Vehicle' is weer een andere klasse. Wat deze voertuigen aan technische hulpmiddelen voor het offroad rijden missen, maken ze goed met comfort en luxe. De luxueuze versie van de terreinwagen. Al is 4-wielaandrijving optioneel en soms zelfs helemaal niet leverbaar; SUV’s hebben toch nog altijd de uitstraling van een 4x4. Minus de bull-bar.

Stoere looks voor de openbare weg

Maar laat je door zijn stoere looks niet van de wijs brengen; want kunststof bumpers maken nog geen offroader. Verwacht van een SUV dus niet al te veel capriolen in de modder of bergopwaarts. De SUV is met andere woorden een terreinwagen voor de openbare weg; toch ietwat bang om vies te worden. Heel wat SUV’s hebben zelfs maar twee aangedreven wielen om het verbruik te drukken voor wie niet echt vierwielaandrijving nodig heeft.

Het voordeel van een SUV

Sommige hebben vierwielaandrijving die, doorgaans alleen automatisch wordt geactiveerd wanneer één as grip verliest. en paar rijhulpsystemen (zoals een afdaalhulp) maar dat is het dan wel zo’n beetje. Het voordeel van een SUV zit hem daarom vooral in zijn veelzijdigheid, zijn stoere looks en zijn hoge zithouding.

Zoek naar SUV's

Terug naar artikelen