Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto?

Men dacht vroeger bij een elektrische auto nog vaak aan een onaantrekkelijke, trage wagen. Maar tegenwoordig is dit niet langer het geval. Een elektrische auto is steeds moeilijker te onderscheiden van een traditionele auto. Een moderne elektrische auto is niet enkel voor milieubewuste types. Merken zoals Tesla hebben enorm bijgedragen aan een stoer imago. Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een auto die niet op traditionele brandstoffen rijdt? GasPedaal.nl heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Natuurvriendelijkheid

Het mag misschien vanzelfsprekend zijn, maar het grootste verschil met traditionele auto’s is dat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en er is geen vervuilende uitstoot. Geen fijnstof, geen roet, helemaal niks. Dit is voor mensen die graag hun ecologische voetafdruk verkleinen natuurlijk een belangrijk voordeel. Het is natuurlijk wel belangrijk rekening te houden met het type stroom die u gebruikt om de wagen op te laden. Hoe groener de stroom is, des te natuurvriendelijker de auto is.

Lagere kosten voor gebruik en onderhoud

Een elektromotor heeft veel minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor. Dit betekent dat er veel minder slijtage plaatsvindt in de motor van een elektrische auto. Ook betekent dit dat je geen rekening hoeft te houden met het verversen van de olie en zijn er weinig onderhoudsbeurten vereist. De enige uitzondering zit hem in de banden. Elektrische auto’s wegen meer en hebben een hoge motorkoppel. Hierdoor moeten de banden eerder vervangen worden dan een reguliere auto.

Ook betaal je op dit moment geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Het Nederlandse kabinet wilt graag elektrisch rijden stimuleren om bij te dragen aan een beter klimaat.

Maar hoeveel kost het opladen van de elektrische auto? In plaats van het volpompen met brandstof moet de batterij opgeladen worden. De prijzen van benzine, diesel en elektriciteit zijn wisselend en niet goed te voorspellen. Kosten van openbare laadpunten zijn gestegen over de afgelopen jaren. Toch is het nog steeds goedkoper dan rijden op traditionele brandstoffen. Waar echter de meeste winst te behalen valt, is door de auto thuis of op werk op te laden. Over het algemeen is dit ongeveer de helft zo duur als rijden op reguliere brandstof.

Elektrische auto opladen

Een rendement van 90%

Als we spreken over het rendement van de motor, dan spreken we over de efficiëntie van het energiegebruik. Een verbrandingsmotor haalt enkel een rendement van 30%. Dus 70% van de energie gaat verloren in de vorm van warmte. Een elektrische auto daarentegen haalt wel een rendement van 90% en is dus veel efficiënter met het gebruik van de energie. Ook is het zo dat bij het remmen de elektromotor als generator fungeert. Bij het remmen wordt de energie omgezet en de batterij opgeladen.

Een stuk vlotter optrekken

Zoals we al eerder benoemden heeft een elektrische auto een hogere motorkoppel. Hierdoor kan de wagen veel sneller optrekken en zal dit gelijkmatiger verlopen. Er is namelijk ook helemaal geen sprake meer van een schakelbak. Dit alles zorgt voor een hoger rijcomfort.

De auto is enorm stil

Als je ooit een elektrische auto hebt zien rijden, dan is het je vast al opgevallen. De auto’s maken zeer weinig geluid. Een traditionele auto met verbrandingsmotor werkt op gecontroleerde ontploffingen en dit is wat het geluid veroorzaakt. Bij een elektromotor wordt de aandrijving puur elektrisch gegenereerd, wat veel minder geluid creëert. Sommige elektrische auto’s hebben om deze reden ook een aparte claxon voor voetgangers, want soms horen zij de auto niet aankomen. Ook binnen in de auto hoor je veel minder herrie. Alleen op hogere snelheden hoor je het ruizen van de wind en de banden op de weg. Wij zelf vinden minder herrie in de cabine en op de weg een voordeel, maar dit blijft natuurlijk subjectief. Menig auto-liefhebber zal wellicht de specifieke brom van hun favoriete auto missen.

Aanschafprijs ligt nog steeds hoger

Ondanks de prijsdalingen die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, is de elektrische auto nog steeds duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model die op benzine of diesel rijdt. Wel is te verwachten dat de trend door zal zetten. Elektrische auto’s worden steeds goedkoper. Als de vraag naar elektrische auto’s blijft stijgen zal dit ook betekenen dat de restwaarde zal verbeteren.

Het bereik in verhouding tot de laadtijd

Ook op het gebied van bereik, gaat de elektrische auto rap vooruit. Maar hij loopt nog steeds achter op de gewone auto. Het bereik van de huidige modellen ligt tussen de 100 en 500 km, waarbij een traditionele auto al snel 1000 km haalt. Niet alle stations hebben een laadpaal en dit kan weleens zorgen voor de zogenoemde ‘range anxiety’: de angst om stil te vallen als je te ver wilt rijden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat 95% van de ritten die gemaakt worden, minder dan 80 km zijn. Dit zou betekenen dat de elektrische auto dus voor verreweg de meeste ritten geschikt is. Maar dit is wel een nadeel en een belangrijk punt om rekening mee te houden.

De laadtijd is ook iets om rekening mee te houden. Het zal niet zo snel gaan als een auto met benzine voltanken. Het laden aan een publieke oplaadpaal duurt ongeveer 4 uur. Er bestaan ook snel-laadpalen. Deze kunnen de auto al binnen 30 minuten tot 80% opladen, maar zijn niet geschikt voor elk type elektrische auto. Meer info over oplaadpalen lees je hier.

Samengevat

Laten we alle voor- en nadelen nog eens op een rijtje zetten.

Voordelen:

- geen vervuilende uitstoot
- minder onderhoudsbeurten vereist
- bij thuis opladen, tot de helft goedkoper rijden
- meer rijcomfort
- een stillere ervaring

Nadelen:

- aanschafprijs hoger
- beperkt bereik
- langere oplaadtijden dan tanken
- minder gelegenheid om onderweg op te laden

Of de voordelen de nadelen overschaduwen is een subjectief oordeel, maar we verwachten steeds meer elektrische auto’s op de weg te zien naarmate hun prestaties verbeteren en de prijzen dalen. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk dan hier wat GasPedaal.nl op dit moment voor elektrische auto’s aanbiedt:

Zoek elektrische auto's

Terug naar artikelen