Citroën 2 CV Occasions

Mail alert instellen
Sorteer op:
51 resultaten

Tweedehands Citroën 2CV

De Citroën 2CV staat in ons land eigenlijk beter bekend als de Eend, of Lelijke Eend. Al snel na het verschijnen van de allereerste Citroën 2CV kreeg het iconische karretje deze bijnaam toegeschreven, en deze is ook altijd blijven plakken. De Eend werd uiteindelijk bijna 40 jaar lang geproduceerd, van 1949 tot aan 1990. De opvolger van de Citroën 2CV was er al een paar jaar eerder. Dit was de Citroën AX, die al in 1986 voor het eerst uit de fabriek kwam rijden. De Citroën 2CV werd eigenlijk gemaakt voor op het platteland.

Het model maakte niet uit

Al in 1934 kwam de Citroën directeur op het idee om een auto te maken speciaal voor twee boeren en een lading aardappelen of wijnflessen. De lading mocht maximaal 50 kilo zwaar zijn. Op de lijst met eisen voor de auto stond ook aangegeven dat de auto in staat moest zijn om eieren in te vervoeren, en de eieren moesten ook heel blijven wanneer er over zeer onregelmatige ondergrond gereden werd. Zuinigheid, eenvoud en betrouwbaarheid moesten centraal staan. Een interessante aanvulling op de lijst van eisen was het feit dat er geen rekening gehouden hoefde te worden met de uitstraling van de auto. De kenmerken waren belangrijk, het uiterlijk niet.

Ongekend populair

Op dit moment is de tweedehands Citroën 2CV enorm populair, maar in het verleden was dit zeker niet anders. De pers en concurrerende automerken maakten de Eend belachelijk, maar particulieren zagen er absoluut de lol van in. Er werden dan ook ruim 5 miljoen exemplaren gemaakt en ongeveer 1/5 van alle Eenden waren de zogenaamde ‘bestel-eenden’. De tweedehands Citroën 2CV vormde door het succes later de inspiratie voor diverse andere modellen van het Franse merk, zoals de tweedehands Citroën Ami, de gebruikte Citroën Dyane en de Citroën Méhari occasions. Door de jaren heen hebben andere merken ook modellen op de markt gezet die de inspiratie uit de Eend kregen. Dit zijn onder meer de tweedehands Volkswagen Kever, de gebruikte Renault 4 en diverse MINI occasions. Ook de huidige Fiat 500 vindt de inspiratie in de Citroën 2CV.

Een tweedehands Citroën 2CV kopen

Je kan natuurlijk via GasPedaal.nl op zoek gaan naar een gebruikte Citroën 2CV, ofwel een Eend occasion. Deze leuke auto’s zijn voorzien van een 2-cilinder boxermotor. Afhankelijk van de generatie levert de motor van de Eend een vermogen tussen de 9 en de 29 pk. Om te schakelen in de tweedehands Citroën 2CV moet de pook in en uit het dashboard worden bewogen, met wat ook wel “de parapluknop” wordt genoemd

Let op! Dit is de testomgeving van Gaspedaal.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.