Wat voor effect heeft het aantal gereden kilometers op de kosten van het onderhoud?

De waarde van een auto wordt over het algemeen bepaald op basis van het bouwjaar en de kilometerstand. Hoe meer kilometers een auto heeft gemaakt, hoe lager doorgaans de waarde is. Als je op zoek bent naar een occasion kan het voor de prijs dus voordelig zijn te kiezen voor een auto met een hoge kilometerstand. Maar wat voor gevolgen heeft de kilometerstand voor de staat van de auto en betekent dit dat je torenhoge onderhoudskosten mag verwachten bij een auto die veel gereden heeft?

kilometerstand onderhoud

Kilometervreters

Een auto met een hoge kilometerstand heeft te maken gehad met slijtage maar de staat van de auto hangt af van hoe de auto is gebruikt en of deze in het verleden goed onderhouden is. Er zijn merken die erom bekend staat ‘kilometervreters’ te zijn en hun staat langer behouden. Vroeger stonden Audi, BMW en Mercedes-Benz hier vooral om bekend. Tegenwoordig hebben vooral Volvo en Japanse merken als Toyota, Subaru en Honda die goede naam. Ook kan het gunstig zijn wanneer een occasion een ex-leaseauto is. Leasemaatschappijen bezuinigen over het algemeen niet op het onderhoud en deze auto’s zijn vaak optimaal onderhouden. Wel kan je er rekening mee houden dat sommige leaseauto rijders graag doortrappen omdat het auto niet in hun bezit is. Bekijk dit dus alsnog goed per geval, 'Your mileage may vary'.

Brandstof en cilinderinhoud

Het type brandstof is ook belangrijk. Een dieselmotor kan over het algemeen meer kilometers maken dan een benzinemotor. Dit komt doordat diesel minder belastend is voor de motor en ook omdat de dieselmotor minder toeren hoeft te maken voor dezelfde snelheid. Als een auto op LPG rijdt ligt het er vooral aan hoe geschikt de motor is voor het rijden op gas. De ene motor verwerkt dat beter dan de andere, dus hier zal het echt per model verschillen.

Een andere belangrijke factor is de cilinderinhoud van de motor. Een kleine motor zal harder moeten werken dan een grote motor voor dezelfde prestaties. Een auto met een 1,3 liter motor die al 200.000 km heeft gereden zal doorgaans niet zo lang meegaan als een 2,0 liter motor met dezelfde geschiedenis, vooral als je verschillende uitvoeringen van hetzelfde model vergelijkt. Als laatste wil je bij de aankoop doorvragen naar het type gebruik van de auto. Als er veel lokaal gereden wordt, op kleinere wegen of in de stad, zal er meer geremd en geschakeld zijn. Dit zou over tijd tot meer slijtage hebben geleden dan hetzelfde aantal kilometers dat op de snelweg is behaald.

Is de historie vastgelegd?

De onderhoudshistorie moet zijn vastgelegd in het onderhoudsboekje van de auto. Bij het aanschaffen van een tweedehands auto met een hoge kilometerstand is het dus belangrijk dat je dit raadpleegt. Nog betrouwbaarder is het vragen naar rekeningen van het onderhoud. Als het niet is opgenomen in het onderhoudsboekje en de rekeningen zijn afwezig, dan kan je betwijfelen of de occasion goed genoeg is onderhouden.

onderdelen auto

Wat moet wanneer worden vervangen?

Vraag je je af welke onderdelen het snelst aan vervanging toe zijn en wanneer dit gemiddeld zou zijn? Alle factoren die hierboven zijn genoemd maken het lastig een exact overzicht te geven. Daarnaast verschilt het per fabrikant. Voor een algemene indruk is onderstaande een gemiddelde dat je als vuistregel kan hanteren:

Wanneer moet welk onderdeel vervangen

Hopelijk geven bovenstaande tips meer inzicht in waar je rekening mee moet houden als je een auto koopt die al behoorlijk wat kilometers heeft afgelegd. Maar natuurlijk kunnen de daadwerkelijke ervaringen erg uiteen lopen, omdat er nou eenmaal zo veel variabelen meespelen. Doe ook altijd onderzoek naar de reputatie van het specifieke model dat je wilt kopen om nog zekerder te zijn van jouw beslissing. Wil je meer weten over onderhoud? Lees ook onze artikelen over algemene onderhoudskosten en de APK voor meer informatie.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen