Diesel, benzine of LPG?

Wellicht maak je voor je werk vele kilometers per jaar, of ben je juist een sportieve rijder met een snelle wagen die wel een slok benzine lust. Denk je er wel eens aan om over te stappen naar een ander soort brandstof? Of vraag je je af wanneer diesel voordeliger is dan benzine? Of is LPG misschien een beter alternatief? Hieronder geven we antwoord op een veel gestelde vraag: welk van deze brandstoffen is het meest voordelig?

Het omslagpunt tussen benzine en diesel

‘Wat is het omslagpunt tussen benzine en diesel?’, is een vraag die veel wordt gesteld. Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je kunt echter wel rekening houden met de volgende zaken: breng in kaart hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Het omslagpunt van diesel ligt voor velen op een hoog aantal kilometers per jaar. Dit komt omdat je meer wegenbelasting moet betalen voor een dieselauto dan voor een benzineauto. Kortom: hoe meer kilometers je rijdt, hoe voordeliger diesel wordt ten opzichte van benzine. Natuurlijk zit hier een kritisch omslagpunt in. Daarom kun je met een online brandstofcalculator precies berekenen waar dat omslagpunt voor jou ligt.

De derde brandstof om te overwegen

Dan is er ook nog een derde brandstof om te overwegen: LPG. Gas is veruit het voordeligst en tevens ook de schoonste brandstof. Maar het inbouwen van een LPG-installatie is een aardige investering. Die moet je er wel qua kilometers uit kunnen halen. Daar komt bij dat de wegenbelasting fors hoger is dan wanneer je op benzine rijdt en in sommige gevallen ook hoger dan diesel. Indien je een tweedehandsauto overweegt en veel kilometers maakt per jaar, kan LPG zeer voordelig uitvallen als de auto reeds voorzien is van een LPG-installatie. Winst pakken!

diesel, benzine of lpg

Het prijsverschil

Terwijl de prijzen van benzine en diesel in omringende landen dichter bij elkaar komen te liggen, bestaat er in Nederland nog steeds een flink prijsverschil tussen benzine en diesel. Benzine blijkt per liter zo’n 30 eurocent duurder dan diesel. Dieselrijders besparen daarmee per tank van 50 liter ongeveer 15,- euro. Maar benzinerijders wees niet getreurd; de centen die de dieselrijders besparen op het tanken mogen zij weer inleveren bij de belastingdienst vanwege een hogere motorrijtuigenbelasting. LPG is nog een stuk goedkoper, je betaalt op het moment van schrijven (Aug ’18) zo’n 55 eurocent minder per liter dan je voor diesel betaalt. Wel ligt het verbruik van een LPG-auto ongeveer 30% hoger dan een dieselauto.

Er wordt over het algemeen als maatstaf gehanteerd dat je bij een nieuwe auto beter kan kiezen voor benzine als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt. Als je meer dan 35.000 kilometer per jaar rijdt is Diesel of LPG altijd goedkoper. Wanneer je in het midden van deze waarden zit is het verschil niet zo groot. Als je een occasion koopt zal de meerprijs van een diesel of LPG-auto lager zijn en kan het zijn dat LPG of diesel al interessant is bij minder kilometers per jaar.

Het karakter van de motor

Neem naast de punten motorrijtuigenbelasting, kilometers, brandstofkosten, ook de afschrijving, het onderhoud en rijgedrag mee in je afweging. Dieselmotoren hebben een heel ander karakter dan benzinemotoren. Vooral bij lage toeren heeft een dieselmotor meer koppel dan een benzinemotor. Daarom is een diesel ook meer geschikt om bijvoorbeeld een caravan te trekken.

De dieselauto heeft het moeilijk

De Europese Unie verlaagt continue de uitstootnormen. Met de elektrische auto in opmars betekent dit dat het investeren in schone techniek bij niet-elektrische auto’s steeds duurder wordt.  Ook heeft de dieselauto een hoop negatieve publiciteit te verduren gehad de laatste jaren. De auto’s zijn vervuilend en in sommige gemeentes of grote steden ben je überhaupt niet meer welkom met een diesel.  Het is mogelijk dat in toekomstige dieselauto’s maatregelen zijn getroffen om de uitstoot terug te brengen maar dit zijn wel zaken om rekening mee te houden als je een diesel wilt aanschaffen.

Rijgedrag

Het komt er dus op neer dat jouw rijgedrag en hoe vaak je de auto gebruikt een grote rol speelt in de keuze tussen deze brandstoffen, evenals hoe belangrijk je jouw groene voetafdruk vindt. Belangrijk dus om voor aanschaf van een auto even die rekenmachine erbij te pakken en je voordeel uit te rekenen en te bekijken hoe schadelijk jouw auto voor het milieu is, als je dat belangrijk vindt.

Alle occasions

Diesel occasions

Benzine occasions

LPG occasions

Terug naar artikelen