Wat is mijn auto waard?

Een vraag die bij ons allen opkomt wanneer we onze auto willen verkopen of inruilen. Tenslotte wil ieder er een goede prijs voor terug. Maar wie en wat bepaalt die waarde? En meet je zoiets aan zichtbare factoren of een gevoel?

Dagwaarde

Bij de geboorte van jouw auto, kreeg deze een cataloguswaarde toegekend. Ook wel de nieuwwaarde van een auto genoemd. Maar vanaf het moment dat je auto van de band rolde in de fabriek tot heden, is er waarschijnlijk veel gebeurd. Samen hebben jullie heel Nederland en misschien wel het buitenland verkend, kilometers gemaakt met de kans op (kleine) schades en slijtage aan de auto. Dit heet afschrijving en heeft invloed op de dagwaarde van een auto vandaag de dag.

De dagwaarde is een rekensom waarbij je het bedrag van de waardevermindering - zoals hierboven besproken - van de catalogusprijs moet aftrekken. Dan blijft er een bedrag over waar men een gelijkwaardig goed mee kan aanschaffen. De zogeheten vervangingswaarde.

Parkeerterrein dealer

Inruilwaarde

Mocht je bij een (occasion)dealer een andere auto willen kopen, zal de verkoper een inruilwaarde afgeven. Deze is gebaseerd op factoren zoals de kilometerstand, onderhoud en de algemene staat van de auto. In feite hebben we het hier weer over die dagwaarde. Maar ook andere zaken kunnen meespelen in het waardeoordeel van de inkopende partij. In welk land is de auto voor het eerst geregistreerd? Hoeveel baasjes heeft hij al gehad en is er goed voor gezorgd? Heeft de eerste eigenaar flink wat opties aangevinkt bij bestelling? Is alle documentatie nog aanwezig en kloppend/betrouwbaar? Allemaal factoren die een rol gaan spelen als het op de inruilwaarde aankomt.

Gebaseerd op deze factoren zal de inkoper een X bedrag voor je huidige auto willen geven, met het terugkopen van een andere/nieuwe auto in het achterhoofd. Niet alleen je huidige auto bepaalt in zo’n situatie de inruilwaarde, ook wat je ervoor terugkoopt speelt een bepalende factor. Het is namelijk een heel verschil of je straks in een goedkopere of een veel duurdere auto instapt. De cataloguswaarde van die nieuwe auto of de dagwaarde van de occasion waar je je oog op laten vallen hebt, min de inruilwaarde van je huidige bolide, bepalen het bij te betalen bedrag. Ook een mogelijkheid: in het gunstigste scenario krijg je zelfs geld terug onder de streep!

Emotionele waarde

Los van de cataloguswaarde, dagwaarde en in de inruilwaarde bestaat er ook nog zoiets als emotionele waarde. Allemaal prima wat een ander ervoor zou geven of wat hij volgens de boekjes nog opbrengt - wat is hij voor jou waard? Die oude Volvo met 400.000 kilometer op de teller en 20 jaar aan levenservaring is wellicht voor jou wel even veel waard als een hagelnieuwe Mercedes-Benz vol met opties. Misschien zijn jullie zo sterk aan elkaar gehecht en is het rijden in jouw grote liefde niet in euro’s uit te drukken. Kan er geen bedrag tegen dat gevoel op. Helaas is dit een gevoelskwestie en zal een koper hier niet zoveel mee kunnen. Zie het dan als een teken dat je je auto nog meer even moet laten rijpen in de garage of er vooral nog wat extra kilometers op moet zetten.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen