Een auto kopen of privé leasen?

Het gebruik van een leaseauto was voorheen altijd voorbehouden aan zakelijke automobilisten. Het scheelt een bedrijf namelijk behoorlijk wat geld als ze alle auto’s van de zaak niet in eigen bezit hebben. Tegenwoordig is het ook mogelijk om privé te leasen, zowel bij nieuwe auto’s als bij occasions. Dit wordt dan ook steeds populairder. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) waren er in 2021 231.000 contracten voor private lease. Dit is bijna vier keer zoveel als vijf jaar ervoor. Zit jij er ook aan te denken om een auto te leasen? Wij nemen met je door wat erbij komt kijken.

Wat is private lease?

Privé of private lease betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt om in een auto te rijden. Dit kan een nieuwe auto zijn, of een occasion (dit kan ook een youngtimer zijn bijvoorbeeld). Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, de wegenbelasting of het onderhoud; je hoeft alleen te tanken.

Wat het inhoudt:

 • Bij private lease ben je niet de eigenaar van de auto, je ‘huurt’ de auto voor minimaal 12 tot 60 maanden.
 • Je betaalt de brandstof, eventuele verkeersboetes en een eigen risico wanneer er schade is gereden.
 • Maandelijks betaal je een vast bedrag voor de kosten van allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, afschrijving, onderhoud en de banden.
 • Bij afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
 • Er is geen sprake van fiscale bijtelling, die geldt alleen voor zakelijk gebruik van een leaseauto.

leasen of kopen

Is private lease voordeliger dan kopen?

Nu het gemakkelijker is geworden om privé te leasen vragen veel mensen zich af of het goedkoper is dan het kopen van een auto. Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen.

Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft. De maandelijkse kosten zullen dan net wat lager liggen.

Het leasen van een occasion

Je zou denken dat het leasen van een occasion een stuk voordeliger is dan het leasen van een nieuwe auto. Net zoals de aankoop goedkoper is. Maar zo simpel is het niet. Allereerst krijgen leasemaatschappijen vaak kortingen op de inkoop van nieuwe auto’s via de importeur. Dit heeft te maken met de grote schaal waarop de inkoop gedaan kan worden. Bij occasions is hier natuurlijk geen sprake van en dit betekent dat het mogelijk is om een scherpere leaseprijs aan te bieden op nieuwe auto’s dan bij occasions.

Ook liggen de onderhouds- en reparatiekosten hoger bij een occasion en dit wordt meegenomen in de maandtarieven van de lease. Dit kan er soms voor zorgen dat het maandelijkse leasetarief voor een nieuwe of tweedehandsauto niet erg veel verschilt. Daarentegen, de hogere onderhouds- en reparatiekosten zou je anders zelf voor je rekening moeten nemen.

Houd er rekening mee dat het per auto en leasemaatschappij kan verschillen.

Voordelen private lease

 • Maandelijkse kosten zijn overzichtelijk.
 • Minder zorgen, geen garagerekeningen en geen vervelend verkoopproces wanneer je van je auto af wilt.
 • Er is geen spaargeld vereist, wel een vast inkomen.
 • Kan goedkoper zijn bij een nieuwe auto.

Nadelen private lease

 • Wanneer je eigen geld hebt om een auto te kopen, is dit vaak goedkoper dan leasen.
 • Private lease beperkt de ruimte om een hypotheek af te nemen. De bank brengt 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten.
 • Wil je door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding onder het contract uit? Dan is dit meestal niet zonder kosten. Houd rekening met de contractbreukvoorwaarden.
 • Als je erg weinig rijdt met de auto dan is private lease niet zo interessant.
 • Na 3 jaar rijden zonder eigen auto verlies je de opgebouwde schadevrije jaren, dit geldt dus ook bij private lease. (Uitzonderingen zijn leasebedrijven die zijn aangesloten bij RoyData-systeem).
 • Wanneer je maximale no-claimkorting hebt, na veel schadevrije jaren, dan betaal je feitelijk toch hetzelfde als andere bestuurders in het maandbedrag. In dit geval is het minder interessant om te leasen.
 • Het volledige leasebedrag (dus maandbedrag maal aantal maanden van je leasecontract) wordt geregistreerd bij het BKR. Dit heeft flinke invloed op je maximale leencapaciteit.

Bekijk meer voor- en nadelen van private lease op AutoWeek.nl

Maak de vergelijking

Als je na het afwegen van deze voor- en nadelen er nog niet uit bent, bekijk dan welke auto je zou willen hebben. Kijk waar deze auto het meest voordelig is te leasen. Let daarbij op de leaseperioden en het aantal kilometers per jaar. Vergelijk deze prijs met de prijs (voor dezelfde periode) die je kwijt zou zijn als je de auto zelf aan zou schaffen. Gebruik ook onze artikelen over onderhoudskosten, dagwaarde en de verzekering hiervoor. Mocht je voor de aanschaf een lening afsluiten, houd dan ook rekening met de rente.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat je ook betaalt voor het aantal kilometers. Dit houdt in dat je een aantal kilometers per jaar mag rijden. Als je meer rijdt dan ga je een meerprijs betalen. Ook zijn er leasebedrijven die vereisen dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is.

Private lease kan dus zeer interessant zijn, vooral als je graag weet waar je aan toe bent door overzichtelijke kosten en het spaargeld niet hebt om de auto aan te schaffen. Maar zorg dat je altijd goed vooronderzoek doet voor je een leasecontract aangaat.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen