BMW X4 review
BMW X4 F26
Sinds de facelift van de tweede generatie X3 is er ook een BMW X4. De eerste generatie van deze zogeheten Sports Activity Coupé heeft modelcode F26. Net als de grotere X6, heeft deze BMW X4 een schuin aflopende daklijn om zijn sportieve karakter te benadrukken. Onderhuids is de X4 gelijk aan de X3, wat de keuze voor deze F26 vooral een esthetische maakt. Je moet houden van het opvallende uiterlijk – en bereid zijn daarvoor wat bagageruimte en hoofdruimte voor de achterste passagiers in te leveren. Op de 18d na, krijgt de F26 BMW X4 dezelfde aandrijvingen als de X3 die op dat moment geleverd wordt. Je hebt dus op benzine 184 tot 360 pk tot je beschikking. Dieselen doe je met 190 tot 313 pk. Alle uitvoeringen zijn voorzien van vierwielaandrijving. De F26 BMW X4 is als xDrive20d desgewenst met handbak te krijgen. De rest schakelt automatisch.
+ De F26 BMW X4 voelt sportiever aan dan de X3 waarop hij gebaseerd is.
+ Hij is praktischer dan je in eerste instantie zou vermoeden.
+ Zoals je van een BMW uit dit segment mag verwachten, is het kwaliteitsniveau hoog.
- Je moet even aan zijn uiterlijk wennen.
- Er is geen rationele reden om deze auto te kopen.
- De straffe vering van het M-sportonderstel zal niet iedereen weten te bekoren.
BMW X4 G02
Net als zijn praktische broer uit deze periode, groeit ook de G02 BMW X4 flink ten opzichte van zijn voorganger. Hij is mede daardoor stukken moeilijker te onderscheiden van de grotere X6. De 28i maakt plaats voor de 30i, wat leidt tot een kleine vermogenstoename van 245 naar 252 pk. Dankzij de toevoeging van de X4 M40d heeft de sterkste diesel in de range nu 340 pk aan boord. In deze generatie is er echter veel beter nieuws: de X4 M en X4 M Competition met respectievelijk 480 en 510 pk. Liefhebbers van (deels) elektrische aandrijving zijn bij de BMW X4 aan het verkeerde adres. In het aanbod is het tevergeefs zoeken naar een hybride of volledig elektrisch model. In de hele G02-generatie van de BMW X4 is bovendien geen handbak meer te bekennen.
+ De gemiddelde weggebruiker denkt dat je een X6 rijdt, maar je betaalt voor een X4.
+ Het rijgedrag is een stuk verfijnder dan dat van zijn voorganger.
+ Nu is hij er ook als machtige X4 M (Competition).
- Ook van deze G02 BMW X4 kun je je afvragen wat hij toevoegt aan het aanbod.
- Nog steeds zijn er geen hybrides te vinden in de catalogus.
- Het blijft een behoorlijk prijzige auto.
BMW X4 review
Is er behoefte aan een BMW SUV met minder hoofd- en bagageruimte, gecombineerd met een smaakgevoelig uiterlijk? Ja, dat is er. En de BMW X4 is veel meer dan dat. Hoe het voelt om dagelijks op pad te zijn met deze Sports Activity Coupe, ontdek je in deze review.
Rijgedrag BMW X4
BMW heeft op allerlei manieren gezorgd dat de rijbeleving in de X4 sportiever is dan in zijn meer praktisch ingestelde broer, de X3. Zo zit je bijvoorbeeld twee centimeter lager achter het stuur. Voor de rest is het recept bekend: BMW weet hoe je een SUV net zo lekker laat sturen als een sedan of coupé. Zeker met M-sportonderstel wordt de auto behoorlijk stevig zonder ooit te stug aan te voelen.
Betrouwbaarheid BMW X4
De BMW X4 deelt zijn techniek met veel andere modellen uit de Duitse stal, en deze modellen hebben stuk voor stuk bewezen bijzonder betrouwbaar te zijn. Voor elke tweedehands auto en dus ook deze SUV geldt, dat goed onderhoud een must is. Heb je een goed onderhouden en netjes behandeld exemplaar te pakken? Dan kun je erop rekenen dat je er nog vele kilometers plezier van hebt.
Kosten BMW X4
Een BMW X4 kost in het dagelijks gebruik nauwelijks meer dan de auto waarop hij gebaseerd is. Dat betekent, dat hij ten opzichte van concurrenten maandelijks ongeveer hetzelfde en soms zelfs minder kost. Al met al maakt dit de BMW X4 in zijn segment een aantrekkelijke auto.