Hoe snel vermindert een auto in waarde?

Je hoort vaak dat een nieuw gekochte auto al minder waard is zodra je ermee naar huis rijdt. Deze vermindering in waarde wordt de afschrijving genoemd. Als je wilt weten hoeveel jouw auto waard is, is het handig om te weten met welk bedrag de auto jaarlijks in waarde vermindert.

Afschrijving

Praktisch ieder product dat wordt gekocht verliest waarde op het moment dat je het aanschaft. Dit geldt ook voor auto’s. De afschrijving zorgt ervoor dat de auto elk jaar minder waard is. Onder andere aan de hand van de afschrijving kan de dagwaarde van een auto worden bepaald. Kort gezegd is dit waarde van de auto op een gegeven dag. In de meeste gevallen is een occasion betaalbaarder is dan een nieuwe auto. Sommige mensen kiezen ervoor om elk jaar het bedrag van de afschrijving apart te houden. Dat is een slimme manier om ervoor te zorgen dat je een nieuwe auto kan kopen wanneer de auto compleet is afgeschreven.

Chevrolet zonsondergang

Welke factoren spelen een rol?

Na aankoop van een nieuwe auto heb je dus te maken met waardevermindering, maar hoeveel? Hoe weet je nou met hoeveel waarde jouw auto daalt? Het is niet gemakkelijk om exacte getallen te geven van de afschrijving van een auto. De bedragen lopen behoorlijk uiteen. Onderhoud en gebruik zijn natuurlijk een belangrijke factoren. Hoe beter de auto onderhouden is hoe meer waarde er behouden blijft. En als de wagen enorm veel kilometers maakt zal dit ook invloed hebben op de afschrijving. Een andere factor die meespeelt is vraag en aanbod. Hoe gewild een auto is, heeft invloed op de waardevermindering over de tijd. Zo verschilt de afschrijving dus ook tussen merken en modellen.

Verschillen tussen modellen

Maar we willen natuurlijk toch graag wat getallen horen. Wat voor bedragen praten we over? Als we kijken naar het aanbod op GasPedaal.nl van auto’s die ongeveer 4 jaar oud zijn en de huidige prijs vergelijken met de nieuwprijs kunnen we een beeld krijgen van de gemiddelde afschrijving. Het valt op dat een kleine zuinige auto populair is. De Volkswagen Up kent bijvoorbeeld weinig waardevermindering. Na drie jaar is waarde van dit model nog ongeveer 70% tot 80% van de nieuwprijs. Dat betekent dat je bij een populaire kleine auto circa 10% van de waarde hoeft af te schrijven per jaar.

Een minder gunstig voorbeeld is de Chrysler Grand Voyager. Uit de gegevens van GasPedaal.nl blijkt dat er ongeveer 60% op wordt afgeschreven na 3 jaar. Dat is ongeveer 20% per jaar en dus twee keer zo veel. Uit deze vergelijking is op te maken dat het lastig is een algemene regel aan te houden.

Gemiddelde waardedaling

Uit een onderzoek naar waardevermindering onder occasions van Business Insider blijkt dat de gemiddelde occasion 7 jaar oud is en gemiddeld 12,5% per jaar in waarde was gedaald. Het betreft een gemiddeld percentage, hou er rekening mee dat de afschrijving in de eerste jaren sneller gaat. Het gaat vooral de eerste 3 jaar sneller, daarna neemt het percentage dat afgeschreven wordt elk jaar af.

Oldtimers

Een uitzondering op al het bovenstaande is waarde toename door zeldzaamheid. In onze data valt op dat auto’s uit begin jaren 70 of daarvoor meer waard zijn dan de oorspronkelijke nieuwprijs. Wanneer er nog maar weinig exemplaren van een auto verkrijgbaar zijn en het model erg gewild is, gaat de prijs omhoog. Dit is de reden dat oldtimers erg veel waard kunnen zijn. De auto’s uit de jaren zestig en zeventig die nu nog rondrijden, zijn in feite verzamelobjecten.

Hoe behoud je waarde?

Samenvattend zijn veel factoren van invloed op de waarde van je auto. Als je wilt zorgen dat jouw auto zijn waarde behoudt, is het dus belangrijk om hem goed te onderhouden en niet enorm veel kilometers af te leggen. Een kleine, populaire auto zal wat waardevaster zijn dan een minder populair model. De gemiddelde afschrijving ligt tussen 10 tot 20% per jaar, in de eerste jaren. Voor exacte gegevens is het belangrijk om onderzoek te doen naar jouw specifieke auto.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen