Hoeveel kost het onderhoud van een auto?

Ben jij op zoek naar een nieuwe auto maar heb je geen idee met wat voor onderhoudskosten je rekening moet houden? GasPedaal.nl helpt je op weg en geeft je ook wat tips om de kosten laag te houden!

Vaste en variabele kosten

Wanneer je een auto aanschaft heb je natuurlijk niet alleen te maken met de kosten van de aankoop. Er zijn ook terugkerende kosten. Voor je over gaat tot de aankoop is het naast een aankoopkeuring ook handig om een berekening te maken van jouw kosten per maand. Deze kosten worden gerekend onder vaste kosten en variabele kosten.

Onder de vaste kosten rekenen we:

Onder de variabele kosten rekenen we:

  • Brandstofkosten
  • Onderhoud en schoonmaak
  • Reparaties

Al de bovengenoemde zaken zijn extra maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden als je een auto aanschaft. De vaste kosten zijn goed van tevoren te bepalen, zodat je weet hoeveel het je zal kosten. Bij variabele kosten is dat natuurlijk lastiger. Al zijn ook de kosten die je maakt voor je brandstof goed van tevoren te berekenen wanneer je weet waarvoor je de auto gaat gebruiken. Maar hoe zit het met de onderhoudskosten? Vooral mensen die hun eerste auto aanschaffen vinden het moeilijk van tevoren in te schatten hoeveel kosten ze gaan maken aan het onderhoud.

De APK

Elke autobezitter heeft in ieder geval te maken met de APK. De APK (algemene periodieke keuring) is een verplichte terugkerende keuring voor je auto. De keuring is bedoeld om auto’s te controleren op veiligheid, milieuvriendelijkheid en algemeen functioneren. Er zijn wettelijke eisen gesteld, waar een auto minimaal aan moet voldoen. Er geldt geen vaste prijs voor de APK maar de kosten zijn gemiddeld € 50,- per keuring. Veel autobezitters kiezen ervoor om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Dat scheelt tijd én geld. Hij staat tenslotte toch al in de garage! Hoe vaak je jouw auto voor de APK moet laten keuren ligt aan het type voertuig en hoe oud deze is. Lees hier ons artikel over de APK voor meer informatie.

onderhoud kosten auto

Verschillende onderhoudstypes

Het wordt over het algemeen aangeraden om niet de APK af te wachten als het gaat om het onderhoud van de auto. Het is erg belangrijk om de auto te alle tijden zo veilig en betrouwbaar mogelijk te houden. Als je de auto op tijd laat nakijken en laat onderhouden kan je grotere problemen en hogere kosten op een later tijdstip voorkomen.

Traditioneel was er altijd sprake van een kleine en een grote beurt. Deze werden afgewisseld. Bij een kleine beurt was de inspectie en het onderhoud iets minder uitgebreid dan bij de grote beurt. Maar volgens de ANWB is vanwege de langer geworden onderhoudsintervallen bij moderne auto’s, geen sprake meer van dat patroon.

Het onderhoud aan moderne auto’s kan in vier categorieën worden ingedeeld:

  • Vaste jaarlijkse inspectie
  • Reparatie aan slijtagedelen
  • Tijd- of kilometergebonden vervanging
  • Onvoorziene reparatie

Bij de jaarlijkse inspectie worden alle belangrijke zaken nagelopen. Denk aan de remmen en de ophanging. Maar ook de motorolie wordt ververst en het bijbehorende filter wordt vervangen.

Bij reparatie aan slijtagedelen wordt gekeken naar onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en dit is afhankelijk van het gebruik. Denk aan de remblokken, remschijven en de koppelingsplaat.

De tijd- of kilometergebonden vervanging is een vervangingsmoment voor bepaalde onderdelen die gebonden is aan een bepaalde tijdsduur of aantal kilometers gereden, afhankelijk van wat eerst komt. Een voorbeeld van een onderdeel dat op deze manier vervangen wordt, is de distributieriem. Hoe vaak deze vervangen moet worden ligt aan het type auto.

Natuurlijk is niet al het onderhoud van tevoren in te plannen. Wanneer er plotseling iets defect is, heb je te maken met de onvoorziene reparatie.

Welke kosten moet ik rekening mee houden?

Ok, dus we weten dat er meerdere types van onderhoud zijn. Maar de hamvraag blijft, hoeveel gaat het je gemiddeld kosten? Nibud heeft onderzocht wat de gemiddelde onderhoudskosten zijn. De kosten zijn gebaseerd op een nieuwe auto voor de eerste tien jaar, bij een gemiddeld aantal kilometers per jaar. Verder zijn de kosten ingedeeld per auto klasse. Zie hieronder de gemiddelde kosten per maand.

kosten tabel

Deze kosten zijn voor alle vormen van servicebeurten en reparaties maar ook kosten voor de banden zijn hierin meegenomen.

Verschil occasion en een nieuwe auto

 Zoals benoemd zijn de hierboven weergegeven getallen gebaseerd op het gemiddelde over de eerste 10 jaar van een nieuw gekochte auto. Maar hoe veranderen de cijfers als het gaat om een occasion? Dit is enorm lastig in een gemiddelde uit te drukken omdat het niet alleen verschilt per model en rijgedrag maar ook afhangt van hoe oud de occasion is. De consumentenbond zegt hierover dat de onderhoudskosten voor een tweedehands hoger zijn, maar dat dit niet opweegt tegen de lagere afschrijving.

Vergeet in ieder geval nooit te vragen naar de onderhoudsgeschiedenis wanneer je een occasion aanschaft. Neem daarbij altijd een kijkje in het onderhoudsboekje van de auto.

Hoe druk je de kosten?

Er zijn een paar zaken die je gemakkelijk zelf kan controleren. Zo wordt er geadviseerd 1 keer per maand het oliepeil te controleren. Het peilen doe je 10 minuten nadat er met de auto is gereden. Dan heeft de olie genoeg tijd gehad om zijn weg te vinden naar de carter. Denk eraan dat de auto op een vlak weggedeelte staat wanneer je de controle uitvoert.

Ook is het belangrijk om de banden op de juiste spanning te houden. Dit is veiliger voor de rijervaring en zorgt ervoor dat er minder slijtage plaatsvindt. De autofabrikant heeft voor de auto vastgesteld welke bandenmaat geschikt is voor de auto en welke spanning daarbij hoort. Dit is te vinden op een sticker die in de deurpost, binnen de brandstofklep of achter de zonneklep zit geplakt. Voor meer info over dit onderwerp, kan je dit artikel lezen die wij schreven over bandenspanning.

Naast het bijhouden van bovenstaande zaken, is het ook belangrijk oplettend te blijven en de staat van de auto te monitoren. Heb je een sterretje in het raam, of maakt de auto geregeld onverklaarbare vreemde geluiden? Dan is het een goed idee om langs de garage te rijden. Het uitstellen van dit soort zaken leidt vaak tot duurdere reparaties als ze niet gelijk worden opgelost.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen