Wat je moet weten over het onderhoud van je cabrio!

Er is niets zo heerlijk als met een cabrio de zomer beleven. Lekker met het dak open en de zon in je gezicht. Maar je wilt natuurlijk dat de cabriolet in een goede staat is wanneer de lente weer aanbreekt. Ook na eventueel gebruik in de natte en koude maanden van het najaar. Sta je op het punt een cabriolet te kopen of bezit je hem al jaren, goed onderhoud is ontzettend belangrijk om de auto in topconditie te houden.

Wat komt erbij kijken, een cabrio onderhouden? Gaspedaal.nl geeft advies.

Wat voor kap heeft de cabrio?

Het zijn vooral convertibles met softtops die het risico lopen beschadigd te raken waardoor deze modellen het meeste zorg nodig hebben. De hardtops kunnen schoongemaakt worden zoals de rest van de cabriolet. Maar bij de auto’s met softtops is er wat extra aandacht vereist bij het onderhoud.

Softtops voor cabrio’s komen over het algemeen in twee varianten:

- Vinyl
- Stof

Voor beide materialen zijn er speciale autoshampoos te vinden. Let erop dat je geen shampoo gebruikt waar een wax of sealant in zit, dit is niet geschikt voor softtops cabrio’s. Ook wordt het gebruik van een wasstraat afgeraden. De kap van de cabriolet kan hierdoor beschadigd raken. Verder is het bij het schoonmaken handig om de auto in de schaduw te zetten, zodat de verdamping geleidelijker gaat. Zorg dat je lauw/warm water gebruikt en dat de top helemaal droog is voor je hem invouwt.

De ramen zijn ook belangrijk

Het dak van de cabrio is niet het enige wat kan verkleuren en scheuren als het niet goed verzorgd wordt. Ook de ramen die in de kap zitten kunnen verkleuren, krassen of scheuren. Het beste kan je vanaf het begin het raam af en toe behandelen met een vorm van clear plastic cleaner/polish. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat het raam niet langzaam geel wordt.

Cabrio onderhoud

Bedenk waar je hem parkeert

Om de cabriolet zo lang mogelijk piekfijn te houden raden wij aan hem niet onder bomen te parkeren. Zet de cabrio zo veel mogelijk binnen om hem tegen het weer te beschermen. Zowel de zon als de regen kunnen op den duur de kap beschadigen. Het is belangrijk het dak te sluiten wanneer je hem parkeert, ook als je hem in de garage hebt staan. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk kreukels ontstaan. Een strakke kap in dichte positie blijft langer mooi.

Houd ook de hydraulische vloeistof in de gaten

De kap van de convertible is niet het enige onderdeel dat extra onderhoud vereist. Wees er ook op bedacht bij automatische cabriodaken regelmatig de hydraulische vloeistof na te kijken, dit wordt vaak vergeten. Ook is het een goed idee om de afdichtingen en zichtbare scharnieren 1 á 2 keer per jaar in te smeren met onderhoudsmiddelen. Een lokale automaterialenwinkel kan je aanraden wat voor jouw type cabrio het best geschikt is.

Als je bovenstaande tips naleeft kan de kap op jouw cabrio er na vele jaren nog spiksplinternieuw uitzien en zal de kap minstens 10 jaar meegaan.

Zoek naar cabrio's

Terug naar artikelen