Hoe zit het met subsidie voor de elektrische auto?

De meeste gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen stimuleren elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen en waterstofauto's als laadpunten. Als ondernemer kun je zelfs profiteren van een speciale investeringsaftrek. Reden genoeg dus om de financiële beweegredenen van elektrisch rijden eens onder de loep te nemen.

Bijtelling

De bijtellingspercentages voor leaserijders verschillen natuurlijk per merk en model. Als leaserijder betaal je bijtelling wanneer je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt. Maar vast staat dat de bijtelling is verhoogd naar 22 procent. Enkel volledig elektrische auto’s krijgen een extra stimulans door een bijtellingspercentage van slechts 4 procent.

Profiteren van investeringsaftrek

Ben je ondernemer? Bedrijven kunnen via de MIA (Milieu Investeringsaftrek) voordelig investeren in elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Met de MIA kunnen ondernemers profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Naast waterstof, volledig elektrische en plug-in hybride personenauto’s biedt de Milieulijst ook mogelijkheden voor bussen, bestelbussen en vrachtwagens. Lees je goed in of je in aanmerking komt; er zijn nogal wat spelregels en eisen die de MIA stelt.

subsidie elektrische auto

Sloopregeling

Er zijn ook subsidieregelingen die gemeenten los van elkaar treffen voor hun inwoners.  Zo was een Amsterdamse subsidieregeling actief voor de aanschaf van elektrische voertuigen die dagelijks veel kilometers in de stad maakten. In Eindhoven streven ze ernaar dat er altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis. Rotterdammers met oude, vervuilende personen- of bestelauto’s kunnen in aanmerking komen voor de subsidie sloop personen- en bestelauto’s. Dit in verband met het verder verbeteren van de luchtkwaliteit in Rotterdam. Als men in aanmerking komt voor de sloopregeling, dan levert de oude auto tenminste 1.000 euro op en dit kan oplopen tot 2.500 euro.

Raadpleeg jouw gemeente

Zo zie je maar. Er ligt nog best wel wat voordeel voor het oprapen wanneer je (semi)elektrisch rijdt. Raadpleeg jouw gemeente dus even voordat je een elektrische auto gaat rijden, om te zien wat jij kunt besparen. Naast die subsidie profiteer je natuurlijk ook van minder brandstofkosten, belastingvoordeel én een groenere wereld. Elektrisch rijden is de stille kracht.

Zoek elektrische auto's

Terug naar artikelen