Hoe bereken je hoeveel wegenbelasting je moet betalen?

Je hebt een nieuwe auto op het oog. Het onderhoudsboekje is vol gestempeld, de lak is jouw lievelingskleur, de kinderzitjes passen achterin en de onderhandelingen over de verkoopprijs verlopen soepel. Maar denk je ook aan een ander financieel aspect, de wegenbelasting, voor je tot aanschaf overgaat?

Maandelijks terugkerende kosten

Gek genoeg vormt de wegenbelasting vaak geen doorslaggevende factor voor het wel/niet kopen van een auto. Ondanks het feit dat de belastingdienst een prominente rol in ons leven speelt en het maandelijks terugkerende kosten zijn. Handjeklappen over het te betalen bedrag is hier helaas niet mogelijk, maar het kan geen kwaad om vooraf de kosten te berekenen op jaarbasis. Zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan als de blauwe enveloppen op je deurmat belanden.

Hoeveel wegenbelasting betaal je

Waar hangt het van af?

De hoogte van de wegenbelasting verschilt per auto. Dit hangt af van een aantal factoren: het soort motorrijtuig, de gewichtsklasse van het voertuig, type brandstof en de provincie waar je woont. Je betaalt meer belasting voor een zwaardere auto, omdat deze ‘’meer schade toebrengt’’ aan het wegennet. Diesel en LPG zijn goedkoper om te tanken. Om die reden compenseert de overheid dit met hogere tarieven voor de wegenbelasting. Je betaalt voor een auto die op benzine rijdt dus de minste wegenbelasting.

Afhankelijk van je provincie

De laatste factor is de provincie waarin je woont. Deze bepaalt ook de hoogte van de wegenbelasting. Je provincie mag de standaard wegenbelasting zelf verhogen met zogenaamde opcenten. De overheid ontvangt het grootste deel van de wegenbelasting. Die stelt een basisbedrag aan wegenbelasting vast. Provincies mogen dit basisbedrag verhogen (tot een maximum). Deze verhoging noemen we opcenten. Omdat provincies zelf mogen kiezen met hoeveel procent ze de ”standaard” wegenbelasting verhogen, is de hoogte van de wegenbelasting bij iedere provincie anders.

Je betaalt voor het bezit

Je moet wegenbelasting betalen vanaf het moment dat de auto op naam staat. Je bent vanaf dit moment namelijk officieel eigenaar van de auto. In Nederland betalen we niet voor de gereden kilometers maar voor het bezit van de auto. Iemand die veel rijdt, betaalt evenveel wegenbelasting als iemand die weinig rijdt. Online - o.a. op de site van de belastingdienst - kun je gemakkelijk en snel met een calculator uitrekenen hoeveel wegenbelasting je gaat betalen. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen