Waar let je op bij de aankoop van een elektrische auto?

Elektrisch rijden is enorm in opkomst. Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. In februari 2018 is dat getal al meer dan 23.000. Uit onze data blijkt dat er steeds meer elektrische auto’s worden aangeboden en verkocht. Het feit dat elektrisch rijden belastingtechnisch voordelig is helpt natuurlijk ook. Als je eraan denkt om over te stappen op een elektrische auto, waar let je dan op? GasPedaal.nl zet de feiten op een rijtje en helpt je op weg.

Wat is de actieradius?

Het is algemeen bekend dat de afstand die je op een volgeladen elektrische auto kan rijden, minder groot is dan die van een traditionele auto. Maar hoeveel scheelt het? Dit ligt aan het model. Het bereik van een elektrische auto ligt tussen de 100 km bij een Smart ForTwo Electric en 500 km bij enkele Tesla model S types. Bij een recordpoging is een Italiaans team Tesla-rijders er zelfs in geslaagd meer dan 1000 km af te leggen in een Model S 100D. Dit betekend dat de autonome auto's van Tesla op dit moment op het gebied van actieradius met kop en schouders boven de concurrenten staan.

Het bereik van de auto is niet altijd duidelijk aangegeven bij de dealer, dus eigen onderzoek is hier extra handig. Bekijk online of het model het bereik heeft wat je ervan vereist en stel altijd vragen hierover bij de aanschaf.

Het is gemakkelijk om te schrikken van een klein bereik. 100 km is tenslotte maar 10 procent van wat de gemiddelde benzineauto kan rijden op een volle tank. Maar zoals te lezen is in ons artikel over de voor- en nadelen van elektrisch rijden, is 95% van de ritten minder dan 80 km. Woon je in de stad en gebruik je de auto alleen in de lokale omgeving, dan hoeft dit dus helemaal geen probleem te vormen.

Hoe milieuvriendelijk is de auto?

Voor veel mensen is milieuvriendelijkheid een grote reden om over te gaan op de aanschaf van een elektrische auto. Elektrische auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. Sommige auto’s zijn niet compleet elektrisch, maar hybride. Een hybride auto heeft twee vormen van aandrijving. Half hybride auto’s hebben een elektromotor die de brandstof motor ondersteunt. Volledig hybride auto’s kunnen schakelen tussen elektromotor en brandstofmotor tijdens het rijden. Deze varianten zijn natuurlijk ook milieuvriendelijker dan een auto met verbrandingsmotor, maar niet zo schoon als een volledig elektrische auto. Informeer daarom altijd of de auto compleet elektrisch is, als je zo schoon mogelijk wilt rijden. Houd er ook rekening mee dat het uitmaakt wat voor stroom je gebruikt. Als je zo groen mogelijk wilt rijden, zal je ook groene stroom moeten gebruiken. Als je gebruik maakt van openbare palen weet je nooit zeker hoe groen je stroom is, dit verschilt namelijk per gemeente.

Tesla elektrische auto

Het opladen van de elektrische auto

Er zijn verschillende manieren om op te laden:

- Publieke oplaadpunten

- Snel-laadpalen

- Thuislaadpunten

Publieke oplaadpunten vind je aan de openbare weg, bij bedrijven of in parkeergarages. Soms heb je echter wel een abonnement nodig om deze palen te gebruiken. Het is bij sommige aanbieders het geval dat je dus abonnementskosten betaalt naast de kosten van het opladen. Het opladen aan een publieke oplaadpaal duurt ongeveer 4 uur.

Ook bestaan er snel-laadpalen. Deze zijn schaarser, maar laden de auto al binnen 30 minuten tot 80%. Niet elke auto is geschikt op te laden via een snel-laadpaal.

Als je thuis uw elektrische auto wilt opladen, kan je dat het beste via een thuislaadpunt doen. Dit punt is aangesloten op een aparte stroomgroep. Je kan dit thuislaadpunt voor de elektrische auto bij verschillende partijen aanvragen. Soms levert de gemeente zelf gratis een oplaadpunt.

Het is een goed idee om van tevoren onderzoek te doen waar bij jou in de buurt deze laadpalen te vinden zijn, om in te schatten hoe makkelijk je herlaadt in jouw omgeving. Ook kan de oplaadsnelheid verschillen per model. Het is dus belangrijk om dit na te vragen bij de aanschaf.

Exclusief batterij

Ook is het soms mogelijk dat de elektrische auto zonder batterij wordt aangeboden. Dit zou altijd vermeld moeten staan, maar het is belangrijk om dit even na te gaan. Vooral wanneer de prijs erg laag lijkt, kan dit het geval zijn. Als de auto al veel gebruikt is, kan de batterij wat vermogen kwijtgeraakt zijn. Na 250.000 km rijden zal de auto gemiddeld 10% minder bereik hebben op een volle lading.

Een elektrische auto kan een waar genot zijn om in te rijden. Stil, zuinig en schoon. Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf, ben je nog een stap dichter bij die perfecte elektrische occasion. In een elektrische auto kan het dashboard anders zijn, lees daarom ook ons artikel over de waarschuwingslichtjes in het dashboard.

Bekijk ook onze video over de rijervaring in een elektrische auto: