Waar moet je op letten bij je eerste auto?

Je hebt eindelijk dat papiertje in je handen. Je bent geslaagd voor je rijbewijs en wilt niets liever dan ervan gebruikmaken. Dus je gaat jouw eerste auto kopen. Maar waar let je op en waar moet je rekening mee houden? Met zoveel auto’s om uit te kiezen is het misschien een lastige keuze.

Welke stappen neem je om tot de juiste keuze te komen?

Om erachter te komen welke auto de juiste is voor jou kan je het beste de volgende stappen doorlopen:

  • Oriëntatie – waarvoor ga je hem gebruiken?
  • Het type brandstof
  • Hoe zuinig rijdt hij
  • Veiligheid
  • Schakelauto of automaat?
  • Neem de proefrit

 Waar wil je de auto voor gaan gebruiken?

Je zou moeten beginnen met de oriëntatie. Namelijk, voor jezelf beslissen wat je belangrijk vindt aan een auto. Als je wilt weten hoe groot de auto moet zijn is het goed om te bedenken waar je de auto voor gaat gebruiken. Als je al je vrienden mee wilt nemen voor een roadtrip naar Frankrijk, of met je band en allemaal gitaren achterin het land door wilt scheuren, heb je behoorlijk wat ruimte nodig. Of misschien is hij alleen voor jou, om elke dag mee naar je werk te rijden door de krappe straatjes van Amsterdam. Daarvoor heb je natuurlijk liever een kleinere auto.

Houd er rekening mee dat een grotere auto zwaarder is. Door hoger verbruik betaal je meer benzine en je betaalt meer belasting. Maar later meer daarover.

Nieuwe auto

Het type brandstof van de auto

Ook kan je je afvragen of je op benzine, diesel of lpg wilt rijden of misschien liever een hybride of volledig elektrische auto wilt. De voor- en nadelen van elektrisch rijden hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Een belangrijk onderdeel van deze afweging is de belasting. Hoe schoner en zuiniger een auto is, hoe minder belasting je betaalt. Je kunt korting of vrijstelling krijgen van de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen).

Hoe zuinig is de auto?

Alle auto’s hebben een energielabel. Ze krijgen een score van A tot G, waarbij A het meest zuinig is. Op het figuur van Energielabel.nl, dat hieronder is te zien, zie je wat de score precies betekent.

Houd rekening met de veiligheid

Ook de veiligheid is natuurlijk erg belangrijk. Er zijn bepaalde zaken die een auto veiliger maken. Aanwezige veiligheidssystemen, zoals ESP (elektronische stabiliteitsprogramma) en ABS (antiblokkeersysteem). Het ESP herkent een noodsituatie en houdt de auto stabiel. Het ABS voorkomt dat de wielen blokkeren wanneer er krachtig wordt geremd, bijvoorbeeld bij een noodstop. Ook kan je voor de veiligheid letten op het zicht dat je hebt vanaf de bestuurdersplek en of er airbags in zitten.

Schakelen of een liever een automaat?

Automatisch rijden wordt over het algemeen ook als veiliger gezien. Het rijden met een automaat neemt enorm toe aan populariteit in Nederland, maar sommige mensen rijden nog steeds liever in een handgeschakelde auto. Om erachter te komen of een automaat iets voor jou is kan je hier meer lezen.

Een proefrit is altijd een goed idee

Of je nou een nieuwe auto koopt of een occasion, een proefrit nemen is altijd een goed idee. Zo krijg je gelijk een gevoel van hoe de auto rijdt. Als je instapt kan je als eerst beoordelen hoe hij zit. Laten het stuur en de stoel zich gemakkelijk verstellen? Bevalt de hoeveelheid ruimte die je hebt? Denk aan beenruimte en hoe gemakkelijk je de pedalen kan gebruiken. Als je lange benen hebt en/of grote voeten hebt of juist heel klein van stuk bent, zijn dit belangrijke details.

ls je eenmaal rijdt is het tijd om te testen wat de wagen echt kan doen! Probeer zoveel mogelijk situaties uit. Neem een wat scherpere bocht, probeer een paar drempels uit. Geef eens een beetje gas erbij. Voel hoe de auto zich gedraagt. Bij een handgeschakelde auto wil je bijvoorbeeld ook even testen hoe soepel het schakelen aanvoelt. Bij een automaat wil je uittesten of de schakelstappen die de auto neemt bij het optrekken en vaart minderen soepel aanvoelen. Controleer ook of alle lichten het doen en hoe de vering aanvoelt.

Download hier een complete proefrit checklist die GasPedaal.nl speciaal hiervoor gemaakt heeft!

Houd rekening met de vaste kosten die je maakt na de aanschaf

Als je dan eindelijk die droomauto voor een mooi prijsje gevonden hebt, is het gemakkelijk helemaal overtuigd te zijn en de knoop door te hakken. Maar houd er rekening mee dat je ook na de aanschaf met vaste kosten te maken krijgt. Deze kunnen verschillen afhankelijk van de auto die je koopt.

De kosten waarmee je te maken krijgt:

  • Motorrijtuigenbelasting
  • Verzekering

De motorrijtuigenbelasting verschilt per auto. Dit hangt af van het gewicht en hoe zuinig de auto is. Dit zou je dus mee moeten nemen in je uiteindelijke beslissing. Ook de premie die je betaalt op de verzekering kan afhangen van het type auto. Een zware of snelle wagen betaal je al snel een hogere premie op. Ook de dagwaarde van de auto heeft invloed op hoeveel je maandelijks betaalt aan de premie. Voor meer informatie over de verzekering van de auto, kan je hier ons artikel over de autoverzekeringen lezen.

De perfecte auto is voor iedereen anders

Als je eerdergenoemde factoren allemaal meeneemt, kom je ongetwijfeld tot de beste keuze voor jou. De perfecte eerste auto is voor iedereen iets anders, maar hopelijk heeft GasPedaal.nl je hiermee op weg geholpen. Neem gelijk een kijkje in ons aanbod voor jouw perfecte auto!

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen