Inruilwaarde of dagwaarde is een veelgehoord begrip wanneer je in het aankoop- of verkoopproces van je auto zit. Ook de verzekering baseert hier het uit te keren bedrag in geval van schade op. Maar wat houdt het nou precies in?
De dagwaarde is de waarde van de auto in de staat waarin hij op een gegeven dag verkeerd. Heel letterlijk vertaald. Deze waarde daalt vanaf het moment dat de nieuwe eigenaar met de auto over de drempel van de showroom rijdt.
Maar vanaf het moment dat kentekenbewijs deel 1 is afgegeven tot en met nu, is er waarschijnlijk veel gebeurd. Jullie hebben samen roadtrips gemaakt, bochten afgesneden en lief & leed gedeeld. Kilometers op de teller, slijtage en eventuele beschadigingen aan de auto hebben allen invloed op de dagwaarde.
De dagwaarde is de nieuwwaarde min een X bedrag - in verband met waardevermindering door veroudering en slijtage - oftewel het bedrag dat nodig is om een verzekerd object te kunnen vervangen door een vergelijkbaar object van hetzelfde merk, model, type, uitvoering, kwaliteit, staat van onderhoud en ouderdom. Dit noemt men ook wel de ‘vervangingswaarde.’
Let op. Het gaat hier niet om de verkoopwaarde van uw auto. Het betreft een indicatie. Om de daadwerkelijke (verkoop)waarde van uw auto te berekenen zijn meer gegevens nodig, zoals hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, of deze geïmporteerd is, of de auto altijd dealeronderhouden is (inclusief vol gestempelde onderhoudsboekjes) en welke opties/specificaties de auto fabriek af heeft.
Stel dat je nachtmerrie werkelijkheid wordt en je rijdt je auto total loss. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde om te bepalen welk bedrag moet worden uitbetaald bij schade. De dagwaarde is de economische waarde van een voertuig op het moment vlak voor de schade. Op basis van de polisvoorwaarden van je autoverzekering krijg je dan de dagwaarde vergoed. Met deze vergoeding kun je een dezelfde of vergelijkbare auto kopen.
Let op: In het geval van een uniek verzekerd object wordt door de verzekeraar niet gekeken naar dagwaarde, maar naar vervangingswaarde. Als je bijvoorbeeld een oldtimer hebt die er nog heel goed bij staat, wordt niet uitgegaan van een dagwaarde als verzekerde som , maar dan wordt er rekening gehouden met de vervangingswaarde van het voertuig.
De inruilwaarde of dagwaarde is slechts een indicatie. Daardoor is ook niet mogelijk om de dagwaarde van je auto zelf te berekenen. Je kunt wel een indicatie krijgen van de dagwaarde door te kijken voor welke bedragen soortgelijke auto’s worden aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken op occasion sites zoals Gaspedaal.nl of door een kentekencheck uit te voeren.