Occasion kopen: tips

occasion kopen tips header

Een occasion kopen: voor de één is het leuk en spannend, terwijl de ander het als een noodzakelijk kwaad ziet. Wat je er ook van vindt, voor iedereen is het doel hetzelfde: de beste auto vinden binnen je mogelijkheden. Daarbij kunnen tips voor het kopen van de perfecte occasion goed van pas komen. We hebben al deze tips voor jou ingedeeld in Zoeken, Bezichtigen, Testen en Kopen. 

Navigeer naar:

Tips voor een occasion kopen: zoeken

occasion kopen tips zoeken header

De weg naar je perfecte occasion begint met de zoektocht. Welke occasion moet je kopen? Onze tips helpen je een weg te banen door de meer dan 350.000(!) auto’s in onze zoekmachine.

1. Begin met je eisen

Je eisen zijn alle eigenschappen waaraan je auto moet voldoen. Grote kans dat de occasion die je wilt kopen bijvoorbeeld binnen een bepaald (maandelijks) budget moet vallen. Maar dat is vast niet het enige. Als de auto voor het hele gezin is, is een achterbank onmisbaar. Moet je vaak een aanhanger trekken? Dan mag de trekhaak (en voldoende trekgewicht!) niet ontbreken. En zo zijn er verschillende eisen waar je auto aan moet voldoen. Inspiratie nodig? Kijk eens in onze zoekfilters. 

Denk aan je inruilauto

Als bij het vaststellen van je budget een inruilauto bepalend is, shop dan ook hiervoor rond. Het is niet ongewoon dat het aanbod voor de inruilauto per dealer flink verschilt. Zo kan een onbereikbare auto bij de ene dealer ineens binnen je bereik liggen bij de andere dealer. 

2. Vul je eisen aan met je wensen

Naast de noodzakelijke eigenschappen kan het zijn dat je bepaalde zaken graag terugziet in de occasion die je gaat kopen. Wellicht zijn er opties en accessoires die je auto voor jou net wat leuker maken, of staat een bepaald kleurtje je net wat meer aan. Zet ook deze zaken goed op een rijtje. Uiteraard kan het gaandeweg zijn dat bepaalde wensen overboord worden gegooid om de juiste auto te vinden. Soms worden zelfs de grenzen van eisen opgerekt. Belangrijk is dat je eindigt met een auto die voor jou goed voelt en waarmee je alles kunt doen wat je moet doen.

Houd rekening met de restwaarde

Bij het vaststellen van je wensen (en misschien zelfs je eisen) is het goed om te bedenken hoe belangrijk je het vindt dat je auto een zo hoog mogelijke restwaarde houdt en goed verkoopbaar is. Airconditioning, leren bekleding en een automatische versnellingsbak zijn voorbeelden van accessoires die in de toekomst helpen bij de verkoop van je auto. Ook de lakkleur kan ervoor zorgen dat je auto sneller verkoopt. Op Gaspedaal.nl is de afgelopen veertien jaar het meest gezocht naar zwarte, grijze en zilveren auto’s. Witte auto’s zijn bovendien sterk in opkomst.

Afstand tot de verkoper: wens of eis?

Het kopen van een occasion is niet iets wat je elke dag doet. Dat je dus een keertje wat verder moet rijden voor de perfecte auto, lijkt dan geen enkel probleem. Realiseer je echter, dat een auto niet vaak gekocht wordt in één afspraak. Het wordt zelfs aangeraden om niet dezelfde dag de knoop door te hakken, zodat je de eerste indrukken kunt laten bezinken. Daarnaast kan het zijn dat je na de aankoop nog eens terug moet, bijvoorbeeld vanwege een reparatie onder garantie. Het is dan fijn als je niet te ver hoeft te reizen. 

3. Zoek eerst op eisen, vul daarna wensen in

Als je voor jezelf op een rijtje hebt wat je precies wilt, kan de zoektocht beginnen. Per criterium dat je invult, zie je hoeveel occasions op Gaspedaal.nl nog voldoen aan je eisen.

Dit zie je aan het getal in de ‘Zoeken’-button. Zo kun je mooi kijken bij welke eisen en wensen nog voldoende aantrekkelijke occasions opleveren.

Begin hier met zoeken >

Dealer vs. Particulier

Je kunt de zoekresultaten filteren om het aanbod van dealers of particulieren uit te sluiten. Beide partijen hebben zo hun eigen voordelen. Kopen bij de dealer is om de volgende redenen een slimme zet:

 • Je hebt beter inzicht in de technische staat van de auto, omdat een dealer verplicht is gebreken en mankementen te vermelden als je ernaar vraagt.
 • BOVAG-aangesloten dealers geven garantie op de auto (mits de prijs van de auto minimaal €4.500 en/of 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde bedraagt).
 • Dealers die niet bij de BOVAG zijn aangesloten, hebben vaak eigen garanties. Vraag echter naar de voorwaarden.
 • Je weet bij een dealer zeker dat de auto niet als gestolen is opgegeven. Als dat toch het geval blijkt te zijn, is het eenvoudiger om je geld terug te krijgen.
 • Bij de dealer heb je eenvoudiger en sneller inzicht in de historie van de auto. Bovendien is het makkelijker om een APK (indien nodig) en beurt bij aflevering te krijgen.

Kopen bij een particulier is dan ook vooral een optie als je technische kennis hebt en weet hoe je de historie van de auto kunt checken. In dat geval kun je vaak voor een aanzienlijk lagere prijs de auto bij een particulier kopen.

Import

Eveneens een manier om minder te betalen voor een bepaald model, is een importauto aanschaffen. Auto’s die nieuw geleverd zijn in het buitenland en daarna naar Nederland zijn gehaald, zijn altijd goedkoper dan vergelijkbare exemplaren die origineel in Nederland geleverd zijn. De historie van de auto is echter lastiger te achterhalen en ook jij krijgt minder als je de auto weer doorverkoopt. Als de nadelen voor jou niet opwegen tegen de voordelen, vraag dan altijd na of een auto is geïmporteerd – als die vraag niet al duidelijk beantwoord wordt in de advertentie. Een kentekencheck kan ook uitsluitsel geven.

Geen match?

Heeft je intensieve zoektocht geen occasion opgeleverd die in je straatje past? Dan hebben we nog een tip: sla je zoekopdracht op. Op het moment dat we een occasion vinden die binnen je zoekcriteria past, krijg je van ons direct een e-mail. Zo blijf je altijd op de hoogte. Inmiddels je occasion via een andere weg weten te kopen? Dan verwijder je de zoekopdracht, zodat je geen e-mails meer ontvangt.

4. Vergelijk potentiële kandidaten

Gaspedaal.nl biedt een tool aan die het makkelijker maakt om verschillende occasions te vergelijken. Als je meerdere occasions hebt gevonden die binnen je criteria passen, kun je deze eenvoudig toevoegen aan een vergelijking om zo alle eigenschappen naast elkaar te zien. Dit werkt als volgt:

 1. Voeg auto’s toe aan de vergelijking door de button ‘Vergelijk’ in het zoekresultaat te activeren.
 2. Open het dialoogvenster “Mijn vergelijking” onderin beeld en klik op “Start vergelijking.
 3. Het overzicht vereenvoudigen? Activeer de button “Toon alleen de verschillen”.

Tips voor een occasion kopen: bezichtigen

occasion kopen tips bezichtigen header

Ga de occasion(s) die uit je zoektocht naar voren zijn gekomen altijd in het echt bekijken. Zo kun je uiteraard checken of wat jij hebt begrepen uit het verhaal van de verkoper ook daadwerkelijk in het echt zo is. Een auto kan in het echt heel anders overkomen dan op de foto’s. Zelf de auto bekijken is dus een must. Het is bovendien aan te raden iemand met technische kennis mee te nemen. Hieronder volgen enkele tips voor de bezichtiging.

5. Check de gegevens vooraf

Het is slim om, voordat je naar een auto gaat kijken, eerst de gegevens van de auto te checken. Vraag de verkoper daarom of de onderhoudsboekjes aanwezig en volledig ingevuld zijn. Eventueel kan de verkoper je hier foto’s van sturen. Check via de RDW of de kilometerstand logisch is (dat kan hier). Je kunt ook de volledige historie, inclusief belangrijke meldingen, checken via CARFAX.

6. Inspecteer elektronica en check op problemen

Neem rustig je tijd om alle elektronica te inspecteren. Uiteraard moeten alle lampen rondom het doen: dimlicht, grootlicht, stadslicht, richtingaanwijzers, remlicht, mistlampen, kentekenverlichting etc. Ook in de auto hoort alles te werken – tenzij vooraf gemeld door de verkoper. Denk aan:

 • centrale deurvergrendeling;
 • verwarming / airconditioning;
 • ruitenwissers;
 • radio;
 • alarm;
 • elektrische ramen;
 • (waarschuwings)lampjes in het dashboard;
 • dashboardverlichting;
 • binnenverlichting;
 • elektrische / verwarmde buitenspiegels;
 • achterruitverwarming;
 • andere opties en accessoires.

Als je het contact aanzet, horen alle waarschuwingslampjes op het dashboard te gaan branden. Zet je vervolgens de motor aan, dan horen de meeste uit te gaan. Mochten er lampjes blijven branden die je niet vertrouwt, vraag het dan de verkoper. 

7. Loop het exterieur en interieur na

Hoe ouder de auto is, des te groter de kans is dat er door de jaren heen een kras of deuk op is gekomen. In hoeverre deze schades acceptabel zijn, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de verkoopprijs van de auto. Belangrijkste is dat je op de hoogte bent van de staat van de carrosserie en alle onderdelen van de auto. Loop daarom de carrosserie na op onderstaande zaken.

(Ondeugdelijk herstelde) schades

Als je het eerder genoemde CARFAX-rapport erop hebt nageslagen, zou je moeten weten of de auto in het verleden schades heeft gehad. Zijn die deugdelijk hersteld? Check de volgende zaken:

 • Is er (groot) kleurverschil tussen verschillende plaatdelen? Het is niet ongewoon om enig kleurverschil te zien tussen metalen en kunststof delen, maar grote kleurverschillen en duidelijke afplakranden duiden op slecht spuitwerk.
 • Loop alle naden tussen carrosseriedelen langs. Zijn ze aan alle kanten gelijk? Als bijvoorbeeld de motorkap linksvoor duidelijk nauwer aansluit dan rechtsachter, kan dit duiden op slecht schadeherstel. 
 • Open en sluit alle portieren en luister of ze links en rechts hetzelfde geluid maken. Als de deuren open zijn, kijk of de dorpels en randen even oud ogen als de rest van de auto. Vaak zie je bij slecht schadeherstel dat hier kleurverschillen en oneffenheden zitten. 
 • Zijn er geen ‘onderhuidse’ onderdelen nieuw ingelast, zoals de stootbalk onder de motorkap achter de voorbumper?
 • Ligt er een reservewiel in de kofferbak? Til het op en kijk naar het plaatwerk eronder. Als er lasnaden of kleurverschillen te zien zijn, heeft de auto mogelijk een schade aan de achterzijde gehad.
 • Loop de ramen, spiegels en lampen na op krassen, sterretjes en scheurtjes.

Roest

Roest is funest voor een auto. Oppervlakkige roest dien je altijd zo snel mogelijk aan te pakken. Als de roest eenmaal zijn weg door de metalen delen heeft gevreten, is vervangen van deze delen nog de enige optie. Check daarom in ieder geval de volgende plekken op roest:

 • de deuren en dorpels;
 • de wielkastranden;
 • de bodem;
 • het plaatwerk achter de bumper.

Wielen en banden

Banden met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm zijn aan vervanging toe, dus alle banden moeten minimaal 1,6 mm profieldiepte hebben. Als je een 1-euromunt in de groeven van de band zet, mag het gouden randje er niet uit steken. Voor winterbanden wordt zelfs aangeraden dat ze minimaal 4 mm profiel hebben. Check ook de reserveband en loop direct de velgen en/of wieldoppen na op roest, schades en algehele staat.

Vocht in het interieur

Om te checken of er lekkages zijn, zoek je naar vochtplekken in het interieur. Voel met name bij het diepste punt van het interieur (meestal bij de voeten van de voorste inzittenden) of de vloer niet nat is.

8. Kijk onder de motorkap

Onder de motorkap controleer je of de distributieriem tijdig is vervangen. Vaak zie je dit aan een sticker met de vervangdatum op de motor en in het onderhoudsboekje. Check gelijk het oliepeil en het niveau van de koelvloeistof, en check of de koelvloeistof geen olie bevat. Loop slangetjes en koppelstukken na om te kijken of er nergens sporen van lekkages zijn.

Extra tip: download de bezichtiging-checklist

Allemaal te veel om te onthouden? Download de handige Gaspedaal.nl bezichtiging-checklist (PDF).

Tips voor een occasion kopen: testen

occasion kopen tips testen

Als je alles weet wat je moet weten uit de inspectie, is het tijd voor de proefrit. Ook hierbij komt een vriend met technische kennis goed van pas. Let op de onderstaande punten.

9. Plan de route vooraf

Als je het gebied waar de auto te koop staat niet goed kent, kijk dan van tevoren op een routeplanner of je een goede testroute kunt plannen. Het liefst bevat de route allerlei soorten wegen: bochtige weggetjes, een stukje stad, een stuk snelweg en wat slechter wegdek. Een rustige plek waar je wat manoeuvres kunt uitvoeren zonder jezelf of het overige verkeer in gevaar te brengen, is ook mooi meegenomen.

10. Zorg dat de motor koud is

Het gebeurt nog wel eens dat de verkoper de auto warm laat lopen voor de proefrit of dat deze nog warm is van een eerdere proefrit. Het is echter belangrijk dat je de auto (ook) met koude motor test. Als de motor warm is, zeg dan dat je graag nog een keer terugkomt om de auto met koude motor te testen. 

11. Start de motor en luister

Bij het starten hoort de koude motor gelijk aan te slaan. Luister vervolgens of de motor mooi loopt Gaspedaal.nl proefrit-checklisten er geen tikkend geluid is.

12. Maak een volledige testrit

Neem de tijd voor een goede testrit waarbij je een duidelijk idee van de auto krijgt. Test tijdens de rit de volgende onderdelen:

 • Bij (hard) remmen op een vlak wegdek moet de auto voldoende vertragen en niet naar één kant trekken. Mocht de auto naar één kant trekken, dan kan dit duiden op een kostbare reparatie.
 • De handrem moet het goed doen.
 • De stuurinrichting en stuurbekrachtiging moeten goed reageren.
 • De auto hoort op een vlakke weg rechtuit te rijden als je het stuur loslaat.
 • Laat bij een handgeschakelde auto de koppeling langzaam opkomen terwijl de handrem is ingeschakeld om te checken of de koppeling slipt. Doe dit wel in overleg met de verkoper.
 • Let tijdens het rijden op bijgeluiden. Elk bonkend, zoemend of piepend geluid kan duiden op een defect. 
 • Kijk naar de motortemperatuurmeter of de motor normaal warm loopt en niet te heet wordt.

Extra tip: neem de proefrit-checklist mee

Om zeker te weten dat je alles checkt tijdens de proefrit, neem je onze checklist mee. Download hier de Gaspedaal.nl proefrit-checklist (PDF).

Tips voor een occasion kopen: deal sluiten

occasion kopen tips deal sluiten

Bij het sluiten van de deal is er een verschil tussen een particuliere verkoper en een autobedrijf. 

13. Weet de waarde van de auto(‘s)

Check vooraf wat de auto die je op het oog hebt waard is. Kijk wat er gevraagd wordt voor vergelijkbare auto’s. Let hierbij op motorisering, uitvoering, opties, kilometerstand, bouwjaar en of de auto wel of niet geïmporteerd is. Heb je een inruilauto? Doe eenzelfde check om te zien wat voor vergelijkbare auto’s gevraagd wordt. Houd er wel rekening mee dat de handelsprijs die een autohandelaar biedt altijd lager is dan wat een particuliere koper je zou geven.

14. Neem ook andere voorwaarden mee in de onderhandeling

Als je met een autobedrijf om de tafel zit, is er vaak meer dan alleen de verkoopprijs om over te onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een beurt en/of APK bij aflevering;
 • garanties;
 • eventuele extra’s en opties;
 • het hoe en wanneer van de aflevering.

15. Zet alles in een duidelijk koopcontract

Laat alle voorwaarden opnemen in een contract, ook als je de auto van een particulier koopt. Hieronder vallen de verkoopprijs, eventuele inruilprijs van jouw auto, beloofde werkzaamheden en eventuele garanties. Het is ook goed om de verkopende partij in het contract te laten verklaren dat de auto geen verborgen gebreken heeft. Neem dit contract en de algemene voorwaarden van de verkoper goed door, zodat je overal van op de hoogte bent.

16. Overschrijving: vergeet niet je verzekering!

Voordat je de auto overschrijft, is het belangrijk om te weten dat je verplicht bent de auto te verzekeren vanaf het moment dat hij op je naam staat. Vergelijk van tevoren verzekeringen op prijzen en voorwaarden, want die kunnen flink verschillen. Een RDW-erkend autobedrijf kan met een machtiging van jou de overschrijving voor je verzorgen. In andere gevallen moet je de overschrijving zelf (samen) regelen.

Zelf overschrijven

Met een kentekencard en de tenaamstellingscode kun je de auto op jouw naam zetten. Dit kun je bij een RDW-keuringsstation, RDW-balie of kentekenloket doen. Vergeet niet je legitimatiebewijs mee te nemen. De kentekencard ontvang je later, maar dat is geen probleem. Je mag de eerste veertien dagen zonder kentekencard gewoon de weg op. Daarna moet je verplicht je kentekencard bij je hebben.

Heb jij je auto al gevonden?

Nu je alles weet over de zoektocht, bezichtiging, proefrit en onderhandeling, wordt het tijd om je volgende auto te vinden. Heb jij de juiste auto al op het oog? Check alle auto’s van alle belangrijke websites op Gaspedaal.nl!