Tips bij aanschaf occasion


Tips bij het zoeken van een occasion

Welke auto past bij jou

Internet speelt een steeds grotere rol in het aankoopproces van een tweedehands auto, onder meer omdat het zoeken naar een geschikte occasion er ontzettend eenvoudig is. Voordat je met het zoekproces begint, is het handig om duidelijk te hebben wat je eisen en wensen zijn. Ga jij met je hele gezin voor een Volvo stationwagon met trekhaak, een BMW cabriolet om in de zomer lekker te cruisen of een bescheiden Mitsubishi Colt uit 1993? Waar je ook naar op zoek bent, zet voor jezelf op een rijtje waar jouw occasion aan moet voldoen. Er zijn namelijk nog meer aspecten waarop je kunt zoeken dan merk en model alleen. De verschillende filters op GasPedaal.nl kunnen je helpen om een selectie te maken. Belangrijk is in ieder geval dat je een aantal zaken helder hebt. Waarvoor wil je je tweedehands auto gaan gebruiken en welke modellen, uitvoeringen en functionaliteiten passen daarbij? Wat wil je maximaal uitgeven aan maandelijkse kosten? En is het bijvoorbeeld van belang wat de CO2-uitstoot van een auto is?

Waardevast

Heb je een voorkeur voor de kleur van jouw occasion? Dan is het nuttig om te weten dat bepaalde kleuren (maar ook opties) goed zijn voor de restwaarde. Dit kan voordelig zijn als je later besluit de auto weer te verkopen. Ga je voor trendy, dan is wit op de wat nieuwere modellen een goede keuze. Ga je voor zekerheid, dan kom je uit bij zilver, zwart en grijs; de kleuren waarnaar de afgelopen veertien jaar het meest gezocht is op GasPedaal.nl.

Wat wil ik betalen

Naast de kosten voor een verzekering, minimaal WA, betaal je per maand ook motorrijtuigenbelasting. Het bedrag dat je per maand gaat betalen, is afhankelijk van het gewicht van de auto, de brandstof waarop hij rijdt en de provincie waarin je woont. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze bijkomende maandelijkse kosten zodat je niet tegen een financiële tegenvaller aanloopt.

Een occasion kopen van een particulier

Als je een tweedehands auto aanschaft van een particulier, ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je hem bij een dealer koopt. Hier zit natuurlijk wel een keerzijde aan. Je weet immers niet zeker in welke staat de auto verkeert en van garantie is geen sprake. Ook loop je het risico dat je een gestolen auto aanschaft. Probeer daarom voordat je een auto gaat bezichtigen, via internet zoveel mogelijk informatie over de verkopende persoon te verkrijgen. De verkoophistorie (indien aanwezig) is online vaak ook te traceren.

Een occasion kopen bij een dealer

Wanneer je je occasion gaat kopen bij een dealer die bij de BOVAG* is aangesloten, ligt de prijs doorgaans aanmerkelijk hoger, maar dat is niet voor niets. Wanneer je een tweedehands auto bij een BOVAG-bedrijf koopt, heeft hij een grondige technische keuring doorstaan. Het bedrijf is namelijk verplicht om tot twaalf maanden BOVAG-garantie te geven. Houd er wel rekening mee dat de garantie pas geldt bij het minimum aanschafbedrag van €4.500,-. Niet bij de BOVAG aangesloten garages hebben meestal eigen service- en garantievoorwaarden. Belangrijk is dus dat je deze voorwaarden altijd (schriftelijk) opvraagt of laat vastleggen. Een verkoper is altijd verplicht om mankementen en gebreken te melden. Vraag hier expliciet naar! Check altijd of de APK (Algemene Periodieke Keuring) aanwezig is. Dit kan ook door middel van een kentekencheck bij de RDW. De organisatie kan je informatie verschaffen over elke auto, zoals de tellerstand, het aantal eigenaren en het schadeverleden.

*BOVAG is een brancheorganisatie van +/- 9.500 ondernemers, allen werkzaam binnen de tak mobiliteit. BOVAG dient als keurmerk voor de klanten van aangesloten bedrijven.

Op GasPedaal.nl heb je de mogelijkheid om te kiezen of je op zoek gaat naar het aanbod van particulieren of van dealers in heel Nederland. Doordat GasPedaal.nl het aanbod van verschillende portals en dealersites combineert geven wij jou de mogelijkheid om de informatie direct bij de bron (dealersite) of op een portalsite te bekijken.

En zoeken maar…

Heb je voor jezelf je wensen in kaart gebracht? Dan kan jouw zoektocht naar een goede occasion beginnen. Op GasPedaal.nl is het aanbod tweedehands auto’s enorm groot, dus is het van groot belang om een duidelijke selectie te maken in de verschillende criteria. In de ‘Zoeken’-button verschijnt het aantal occasions dat GasPedaal.nl aanbiedt op basis van de geselecteerde zoekopdracht. Ben je heel specifiek opzoek naar een bepaald type auto, maar zit de juiste occasion niet in het aanbod van GasPedaal.nl? Dan kun je ervoor kiezen om je zoekopdracht op te slaan. Wanneer er een nieuw aanbod op GasPedaal.nl komt die aansluit op jouw zoekopdracht, word je op de hoogte gebracht via een e-mail. Je kunt je op GasPedaal.nl ook oriënteren met betrekking tot de prijs. Onderhandelen tijdens het kopen van een occasion is heel normaal. Door te weten wat er gemiddeld voor de door jouw gezochte occasion gevraagd wordt, weet je ook of het realistisch is wat de verkopende partij vraagt. Ook kan je zoeken op postcode, zo krijg je alleen occasions te zien in de door jou opgegeven straal. Zo kan je bijvoorbeeld een occasion zoeken in de buurt van Breda, Almere, Groningen of een regio naar jouw keuze. Of ben je opzoek naar een auto met 7 zitplaatsen of ben je opzoek naar een bedrijfswagen? Er zijn genoeg filter mogelijkheden op GasPedaal.nl.

Start nu met zoeken


Tips bij het kopen van een occasion

Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

 • Vraag naar de onderhoudshistorie (onderhoudsboekjes)
 • Check de kilometerstand (dubbelcheck via de RDW)
 • Controleer of alle (elektrische) voorzieningen naar behoren werken; denk hierbij aan de deurvergrendeling, maar ook aan de verwarming, ruitenwissers, het alarm of de elektrische ramen
 • Check of de verlichting goed werkt, de radio, het dashboard, de airconditioning en kijk of er geen waarschuwingslampjes branden
 • Controleer de auto op roest; de dorpels, deuren, wielkastranden, de bodem van de auto en het plaatwerk onder de bumper zijn vaak ‘vatbaar’ voor roest
 • Kijk of er vochtplekken aanwezig zijn in de auto, vooral ook op het diepste punt van het interieur
 • Is er een reserveband (in goede staat) aanwezig?
 • Check de ramen op krassen, scheurtjes en sterretjes
 • Controleer het oliepeil van de motorolie en het niveau van de koelvloeistof (hier mag geen olie in zitten)
 • Kijk of de banden een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben
 • Check de staat van de wieldoppen en/of de (lichtmetalen) wielen
 • Controleer de distributieriem (kijk of er een sticker op de motor is aangebracht met de vervangdatum of check het onderhoudsboekje)

Download nu de bezichtiging checklist

Waar moet je op letten bij een proefrit

 • Als je de auto start, luister dan of de motor gelijk aanslaat
 • Luister naar de motor, deze moet regelmatig draaien en geen tikkend geluid maken
 • Neem tijdens je proefrit verschillende soorten wegen. Een auto reageert op ieder wegdek en bij iedere snelheid weer anders
 • Test de remmen en let er vooral op dat de auto daarbij niet naar één kant trekt; dit kan duiden op een afwijking in de remblokken/remschijven of een defecte remklauw (duur grapje)
 • Kijk ook of de handrem goed werkt
 • Test de reactiesnelheid van het stuur en de stuurbekrachtiging
 • Controleer of de auto goed rechtuit rijdt
 • Let op bijgeluiden; een bonkend of zoemend geluid kan duiden op een mankement aan de versnellingsbak of kapotte wiellagers
 • Zet de auto op de handrem en laat langzaam de koppeling opkomen. Zo kun je controleren of die slipt. Doe dit wel in overleg met de eigenaar/dealer

Het is aan te raden om altijd iemand mee te nemen of een expert in te schakelen wanneer je een auto gaat bezichtigen/testen.

Download nu de proefrit checklist

Koopovereenkomst

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een koopcontract op te laten maken. Dit kan na de aanschaf discussies over bijvoorbeeld garantie voorkomen. Lees altijd goed de algemene voorwaarden van de verkopende partij door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Overschrijving

Wanneer je een auto hebt gekocht, moet je het kenteken op je eigen naam zetten (overschrijven). Van de verkopende partij heb je, als het goed is, het originele tenaamstellingsbewijs ontvangen (deel IB) met het overschrijvingsbewijs of een kentekencard met de tenaamstellingscode. Let erop dat je bij de kentekencard beide delen van de tenaamstellingscode hebt gekregen. Bij het overzetten van het kenteken moet je altijd een geldige legitimatie laten zien. Een door de RDW erkend bedrijf kan het kenteken ook zelf op jouw naam zetten. Hiervoor moet je wel een machtiging tekenen. Uiteraard heb je altijd zelf de mogelijkheid om naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie te gaan. Als je de kentekencard nog niet hebt ontvangen, maar de auto al wel op jouw naam hebt gezet, mag je gewoon de weg op. Na veertien dagen moet je de kentekencard kunnen laten zien.

Verzekering

Houd er rekening mee dat vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat je minimaal een WA-verzekering moet hebben. Het is verstandig om de dekking van de verzekering te verhogen naarmate de waarde van de auto hoger is. Denk hierbij aan een WA plus of een WA Casco (Allrisk) verzekering.