Waar houd je rekening mee bij het kopen van een cabrio?

De lente staat voor de deur! Voor veel auto-enthousiastelingen betekent dit weer met de cabrio de weg op! Met de zon op het gezicht en de wind door de haren in een cabriolet rond toeren is voor velen het ultieme genot in de warmere maanden. Omdat het niet de meest goedkope auto’s zijn, overwegen veel kopers die op zoek zijn naar een stoere convertible om een tweedehands cabrio te kopen. Om je te helpen bij de aanschaf heeft GasPedaal.nl een lijst met tips voor je samengesteld.

Zoek naar cabrio's

Wat voor dak zit erop?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er verschillende types cabrio zijn. Je hebt zogenoemde softtops en hardtops. Softtops zijn de stoffen daken waar je wellicht gelijk aan denkt bij het woord cabriolet. Hardtops zijn daken gemaakt van hardere materialen. Dit geeft de convertible meer de look van een normale auto.

Over het algemeen zijn hardtops weersbestendiger, beter geïsoleerd en is er minder windgeruis te horen terwijl je rijdt. Ook werken ze beter als afschrikmiddel tegen diefstal dan softtops. Softtops daarentegen nemen minder ruimte in als ze zijn ingevouwen, wat meer laadruimte betekent. Ook is het dak sneller open of dicht. Softtop cabrioletten zijn over het algemeen goedkoper dan de hardtop varianten.

Cabrio kopen

Waar kan je het beste op letten?

Naast de gebruikelijke zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands auto, is het belangrijk om bij cabrioletten het mechanisme van het dak goed te testen voor je over gaat tot aankoop. Bekijk of het dak beschadigd is, zowel van binnen als van buiten. In Nederland is een plotselinge plensbui altijd een risico en je wilt wel zeker weten dat je droog kan zitten in het geval van regen. Ook is het handig om te bekijken of je goed zicht hebt door de achterruit als de kap omhoog zit.

Proef de ervaring

Zorg dat je altijd een proefrit maakt met de cabrio voordat je hem koopt. Test het rijgedrag met het dak omhoog en het dak naar beneden. Zo krijg je het beste beeld van beide ervaringen en sta je later niet voor verassingen. Ook is het belangrijk om op de torsiestijfheid van de cabriolet te letten. Cabrio’s kunnen wat meer verbuigen dan andere auto’s bij langdurig gebruik en dit kan resulteren in trillen tijdens het rijden. Dit is niet gevaarlijk maar kan wel storend zijn, dus is het handig hierbij stil te staan als je een cabriolet wilt aanschaffen. Je wilt tenslotte zo veel mogelijk genieten van de ervaring die een cabrio met zich meebrengt, toch?

Houd goed rekening met het moment

Het is bij de aanschaf van een cabrio belangrijk om aan de timing te denken. Uit onze data blijkt dat de meeste kopers op zoek zijn naar een cabriolet tussen april en juli. Dat is natuurlijk niet schokkend, want niemand heeft zin om tijdens die koude wintermaanden geld neer te leggen voor een convertible. Een stoere BMW of Mercedes-Benz cabrio is een stuk leuker wanneer je jezelf niet in een winterjas, sjaal en muts hoeft te verpakken om ervan te genieten.

Dit betekent natuurlijk ook dat het makkelijker zal zijn een goede deal te vinden als je buiten eerdergenoemde maanden op zoek gaat! Als je het seizoen voor bent, liggen je kansen hoger!

Bekijk ook onze video dit onderwerp:

Zoek naar cabrio's

Terug naar artikelen