Tips voor jouw autovakantie

Elk jaar pakken weer veel Nederlanders de auto om op vakantie te gaan. De autovakantie is in Nederland ontzettend populair. Ongeveer de helft van de Nederlanders kiest ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Ga jij ook met de auto op vakantie? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Wij geven je enkele tips om jouw vakantie over de weg zo stress-vrij mogelijk te laten verlopen.

Zorg dat jouw auto reis-klaar is

Met al je vakantie-bagage achterin en jouw hele gezin in de auto ben je zwaarder bepakt dan normaal. En op vakantie rijd je dan nog eens grotere afstanden en misschien ook nog door de bergen en andere weerscondities. Dan wil je zeker weten dat de auto in goede staat is. Het is dus altijd handig om de auto te laten nakijken bij de garage voor je vertrekt. Voor een klein bedrag kan je in ieder geval de remschijven, airco en de ruitenwissers laten nakijken. Sommige zaken zoals de bandenspanning, het oliepeil en de controle van verschillende vloeistoffen zoals de koelvloeistof kan je zelf doen. Tevens kan het nodig zijn dat je op vakantie een wiel moet vervangen, dan is het handig als je het reservewiel ook bij je hebt!

Let op de gewichtsverdeling

Als je de auto aan het inpakken bent, dan kan je het beste de zware koffers onderop leggen voor een betere gewichtsverdeling. Dit is veiliger en zorgt voor een betere wegligging. Als je al de bagage ingeladen hebt kan je het beste nogmaals naar de bandenspanning kijken. Voor een betere wegligging en zuinig verbruik kan je de spanning namelijk bijstellen als je erg zwaarbeladen bent.

Dame op autovakantie

Veiligheidseisen

In sommige landen zijn er strenge eisen voor veiligheidsuitrusting in de auto. Dit verschilt per land. Zo is er naast de gevarendriehoek soms ook een alcoholtest, brandblusser, verbanddoos of een veiligheidshesje voor alle inzittenden verplicht. Doe dus van tevoren altijd onderzoek naar de eisen van het land of landen waar je naartoe en doorheen rijdt. Ook kunnen de eisen van het rijden in een lokale en lokale huurauto anders zijn, dit kan je navragen bij het verhuurbedrijf.

Tolkosten en afwijkende regelgeving

Lekker met de familie naar Zuid-Frankrijk? Of toch liever Skiën in de Alpen? Dan zal je in beide gevallen ook rekening moeten houden met tol- of vignetplicht. Bij de Franse tolpoorten kan je naast contant ook met creditcard betalen. In Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig. Deze is te koop bij grensovergangen. Wil je tijd besparen? Dan kan je dit van tevoren online aanschaffen. Wel zo makkelijk! Kijk in ieder geval van tevoren of je te maken krijgt met tol of vignetten in de landen waar jij doorheen reist. Ditzelfde geldt voor afwijkende regels en de boetes hiervan. Zo kan je in sommige landen boetes krijgen voor zomers rijden met winterbanden. Het is raadzaam je voor vertrek in te lezen.

Let op het type benzine

Als je in het buitenland benzine gaat tanken moet je weten wat het benodigde octaangetal is voor de auto. Dit kan je aflezen in het instructieboekje. In sommige landen is er bijvoorbeeld benzine met octaangetal 91 beschikbaar. Maar als jouw auto octaangetal 95 nodig heeft (Euro 95) dan kan je beter niet de 91 variant gebruiken. Dit kan schade aan de motor veroorzaken.

 Controleer jouw dekking

Je hoopt natuurlijk dat er niets misgaat, maar een ongeluk kan helaas altijd gebeuren. Zorg daarom dat je van tevoren weet wat er binnen de autoverzekering valt als je in het buitenland rijdt. Bekijk hiervoor de groene kaart van jouw autoverzekering. Dit is in het buitenland tevens het bewijs dat de auto is verzekerd. In België ben je zelfs verplicht dit document bij je te hebben. Als je met een caravan op reis gaat, zal je hiervoor een aparte caravanverzekering moeten afsluiten.

Rijden door de bergen

Wij zijn in Nederland gewend te rijden door een vlak landschap. Dit verandert over de grens al snel. Wanneer je in heuvelig en vooral bergachtig landschap rijdt is het belangrijk altijd versnelruimte over te laten. Schakel dus niet te hoog op, helemaal niet als je zwaarbeladen bent. De auto moet toeren kunnen maken. Ga je de heuvel af, rem dan voornamelijk af op de motor om de remmen te ontzien. Rij je met een automaat? Een automaat heeft vaak een aparte stand voor in de bergen.

Houd rekening met de drukke dagen

Als laatste tip willen we je wijzen op de drukte op de weg. Er wordt gesproken over zwarte zaterdagen als er grote verkeersdrukte wordt verwacht als gevolg van de vakantieperiode. Er zijn elk jaar een paar zaterdagen waarbij meerdere landen tegelijk vakantie krijgen en dus veel personen tegelijk op vakantie gaan. Doe dus altijd onderzoek op internet om te kijken wanneer een zwarte zaterdag is voorspeld. En bekijk dit voor elk land waar je doorheen rijdt, want dit kan verschillen. Als je al deze tips opvolgt, zal je niet snel voor een verrassing komen te staan en dus extra kunnen genieten van jouw vakantie!

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen