Wat is een youngtimer precies?

Het youngtimer-virus. Autojournalisten, liefhebbers en ook ondernemers hebben het virus te pakken. Wat houdt het virus precies in en hoe raak je ermee besmet?

Charme en jeugdsentiment

Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar, waar een auto pas oldtimer genoemd wordt vanaf 25 jaar oud. Een oude Jaguar, BMW of Mercedes; welk merk je ook kiest, een youngtimer staat gelijk aan charme, jeugdsentiment en allen dragen een verhaal met zich mee. Ze zijn ‘meer ervaren’ en al lekker ingereden. Vaak is het liefde op het eerste gezicht tussen jou en je oudere kompaan. Het virus kan dus al in een vroeg stadium verspreid worden; door die poster boven je bed, invloed van je auto-gekke vader of misschien was het wel je opa’s eerste auto.

Oud is goud

Wat houdt het virus precies in? Het werkt als volgt: hoe ouder het bouwjaar, hoe beter de rit. Oud is goud. De aanschaf van een ‘oudje’ gaat niet gepaard zonder enige emotie. Een bijna-klassieker koop je niet met je portemonnee maar met je hart zegt men ook wel. Toch kent het rijden van een youngtimer enkele financiële voordelen.

youngtimer

Nostalgische looks

Naast dat een youngtimer geliefd is door zijn nostalgische looks, is het rijden van een ‘rijpere’ auto fiscaal aantrekkelijk omdat je een bijtelling moet betalen over de werkelijke waarde van de auto (de dagwaarde of de waarde die is vastgelegd in een taxatierapport) en niet over de cataloguswaarde. Het percentage is wel hoger, namelijk (maximaal) 35%. Maar ga eens na wat sommige modellen ooit 15 jaar geleden nieuw gekost hebben - deze rijd jij nu voor zo'n 100,- euro aan bijtelling per maand!

Met een gerust hart aanschaffen

Veel mensen laten zich afschrikken door de leeftijd - en dus het onderhoud. Maar auto’s kunnen ook gezond oud worden! Als de papieren (werkplaatsfacturen en onderhoudsboekjes) uitwijzen dat deze altijd veel liefde heeft gekregen, kan je met een gerust hart een youngtimer aanschaffen. Bij twijfel over de staat van de auto die je op het oog hebt, kan je altijd een aankoopkeuring laten doen. Ook is het raadplegen van fora over het specifieke model en zijn kwaaltjes een slimme tip. Zo ben je voorbereid op eventuele reparatiekosten.

Gebruik het bouwjaar filter

Gaat het al kriebelen? Zet dan onze zoekmachine eens aan het werk en durf het bouwjaar filter op 2003 en ouder te zetten. Je zult verrast worden met de pareltjes die op je scherm verschijnen. Wie weet ben jij binnenkort ook wel met het youngtimer-virus besmet.

Zoek naar youngtimers

Terug naar artikelen