Aankoopkeuring auto

Heb je een tweedehands auto op het oog? Maar beschik je niet over de technische kennis? Dan is het wellicht slim om vóór de koop een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Zo word je behoed voor een hoop onvoorziene kosten en misschien wel de miskoop van de eeuw. Je moet er tenslotte niet aan denken dat je een auto koopt met verborgen gebreken, een teruggedraaide kilometerstand of onbekende onderhoudshistorie. Weet wat je (niet) koopt!

Objectieve keuring

Je kunt zelf een garagebedrijf of specialist benaderen om een afspraak te maken, maar je kunt ook de verkoper er om vragen. Iedere verkoper die een betrouwbare occasion aanbiedt, zal geen probleem hebben met een objectieve keuring. Heeft de verkoper hier absoluut geen zin in, dan heb je een redelijke kans op een occasion met verborgen gebreken.

Specialist keurt auto

Wat zijn de voordelen van een aankoopkeuring voor uw tweedehands auto?

  • Je bent zeker van een onafhankelijk, deskundig en betrouwbaar kwaliteitsoordeel;
  • Je auto wordt grondig geïnspecteerd. De resultaten van de keuring worden niet alleen helder op papier gezet, maar óók met je besproken. Je weet dus precies waar je aan toe bent;
  • In het rapport lees je wat de staat van onderhoud van de auto is en of er ernstige mankementen zijn. Ook krijg je - indien deze beschikbaar is - informatie over de kilometerhistorie van de auto;
  • Zo kan je dus makkelijker inschatten of de koop verstandig is. 

 

Wat zijn de verschillende scenario’s?

  • De auto is in een te slechte staat en is de kosten van de noodzakelijke reparaties niet waard;
    Je krijgt dan een negatief koop-advies maar blijft hoge kosten bespaard van een gekochte `kat in de zak`;
  • De auto is in een redelijke staat, maar heeft belangrijke gebreken die gerepareerd moeten worden . In sommige gevallen wist de verkoper ook niet dat er gebreken waren en komt men samen tot een oplossing die voor iedereen bevredigend is. De verkoper laat de gebreken herstellen of geeft je bijvoorbeeld een korting op de auto waarvoor je zelf de gebreken kan laten herstellen. Ook kan het zijn dat de aankoopprijs dusdanig laag is dat met de geschatte reparatiekosten erbij, de aanschaf toch loont;
  • De door jou uitgezochte tweedehands auto heeft een prima prijs/kwaliteit-verhouding en is technisch ook nog eens uitstekend in orde. Je hebt een betrouwbare gebruikte auto uitgezocht en kunt met een gerust hart overgaan tot koop.

 

Keuringsrapport

Het resultaat van de keuring wordt vastgelegd in een uitgebreid keuringsrapport. Ook krijg je - indien deze beschikbaar is - informatie over de kilometerhistorie van de auto. Het advies is geheel vrijblijvend. Aan de hand van deze punten (en kosten) kun je afwegen of het slim is de auto te kopen.

Ook vlak voor afloop van de garantie is het uitvoeren van deze keuring raadzaam. Je kunt al een aankoopkeuring laten doen vanaf zo’n 90,- euro. Dat is het voorkomen van een miskoop wel waard toch?

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen