Tips bij het kopen van een schadeauto

Ben je een hobby klusser die graag een auto koopt die een behoorlijke opknapbeurt nodig heeft? Of misschien wil je gewoon zo min mogelijk uitgeven aan een tweedehands auto om hem vervolgens zelf te repareren. In deze gevallen kan je ervoor kiezen een schadeauto te kopen. Een schadeauto is een auto die schade heeft opgelopen. Bijvoorbeeld bij een ongeluk. Het kan gaan om blikschade, motorische schade of technische schade. Het kopen van een schadeauto kan een voordelige deal zijn. Denk er wel aan dat het belangrijk is om te weten waar je op moet letten als je besluit een schadeauto te kopen.

Loop de schade goed na

Een auto met een beetje blikschade kan een uitkomst zijn als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven aan een occasion. De prijs van een auto met schade ligt natuurlijk onder de prijs van dezelfde onbeschadigde tweedehands auto, maar het is verstandig om goed te kijken hoe extensief de beschadiging is. Loop dus altijd de auto grondig na op de schade en mankementen.

Tips bij het kopen van een schadeauto

Check ook de niet beschadigde onderdelen

De schadeauto’s die worden aangeboden hebben vaak beschadigde lak, bumpers of ruiten. Maar vergeet niet, net als bij elke andere aankoop, ook goed de onderdelen te controleren die niet beschadigd zijn. Je wilt het liefst alles testen, ook al zien de niet beschadigde onderdelen er pico bello uit. Het is een must om erachter te komen of de auto ‘onzichtbare’ schade heeft. Voor meer algemene aanschaf tips kan je ons artikel over de aanschaf van een tweedehands auto lezen.

Schat de kosten in

Natuurlijk is het ook belangrijk een goede berekening te maken van de kosten. Het is een stuk voordeliger om een schadeauto te kopen dan een occasion die nog in top staat is. Maar zorg wel dat je een goede inschatting maakt van de kosten voor het schadeherstel. Als je het lastig vindt deze kosten in kaart te brengen, kan je er voor kiezen de schade te laten taxeren door een schadeherstelbedrijf. Deze taxatie zal wel extra kosten met zich meebrengen die je dus bij het totaal moet optellen.

Doe het zelf

Als je de hele reparatie zelf wilt uitvoeren, zal je vooral moeten onderzoeken hoeveel je gaat betalen voor de onderdelen. Het kan dus geen kwaad op internet alvast goed onderzoek te doen naar de benodigde onderdelen als je een schadeauto op het oog hebt.

De Schadekeuring

Als de auto ernstig beschadigd is, kan het mogelijk zijn dat deze niet meer op de openbare weg mag rijden. De politie of de verzekeringsmaatschappij heeft dan een ‘Wachten op Keuren’ melding in het RDW-kentekenregister laten zetten. Om met de auto weer deel te kunnen nemen aan het verkeer, zal je de auto na het opknappen/repareren weer moeten laten keuren bij de RDW. Dan krijgt deze een schadekeuring. Informeer dus altijd bij de aanschaf, of deze auto een schadekeuring nodig heeft.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen