Dagwaarde auto


Dagwaarde van jouw auto bepalen

Iedereen die op zoek is naar een auto – hetzij een occasion, hetzij een nieuwe auto – en zijn huidige auto wil inruilen zal zich eerst de vraag moeten stellen: wat is mijn auto waard? De autowaarde is immers bepalend voor de deal die je sluit met de verkoper van jouw nieuwe auto, of omgekeerd, wat de auto die je graag zou willen kopen maximaal waard is. Op grond van dit bedrag weet je wat je moet (bij)betalen voor je volgende auto, of wat je maximaal moet bieden op een auto die te koop staat. Bepalend is de dagwaarde. Dit is de actuele waarde van de auto.

De dagwaarde is eigenlijk een richtprijs, het bedrag dat als basis dient voor de waarde van de auto in verschillende aan- of verkoopsituaties. Voor verzekeraars vormt het bedrag de basis van de verzekeringspremie, het geld dat wordt uitgekeerd bij schade; is een auto total loss, zal de dagwaarde worden uitgekeerd. Daarom wordt dat bedrag in de verzekeringswereld ook vaak vervangingswaarde genoemd.

Als het gaat om de aan- of verkoop van een auto is het zaak eerst te bepalen wat de dagwaarde is. Daarvoor zijn er online verschillende tools beschikbaar, bijvoorbeeld de ANWB-Koerslijst, of waardebepalingstools die je vindt door in Google te zoeken op bijvoorbeeld dagwaarde auto independer of dagwaarde auto RDW. Sommige van die tools werken met een kentekencheck (die je ook kunt gebruiken om de waarde van een te koop aangeboden auto waarin jij bent geïnteresseerd te laten berekenen) Dergelijke tools laten je de dagwaarde berekenen en geven richtprijzen voor de waarde van occasions bij inruil van een gebruikte auto bij dealers of autobedrijven, of bij verkoop aan particulieren of autohandelaren.


Criteria dagwaardebepaling

Voor de dagwaardebepaling zijn de belangrijkste criteria: merk, type, bouwjaar en -maand, kilometerstand en type motor (brandstof en inhoud). Op basis van die gegevens wordt een algemene waarde berekend. Maar de dagwaarde wordt ook beïnvloed door bijkomende factoren, zoals de algehele staat van de auto, of de onderhoudsgeschiedenis sluitend is, welke accessoires er op of in de auto zitten en of er sprake is van schade(s) in het verleden. Ook is van belang hoe lang de APK nog geldig is (te controleren via een APK check op rdwdata.nl). Bovendien maakt het verschil of het gaat om een bijzondere versie – een populair actiemodel bijvoorbeeld, of een extra sportieve uitvoering.


Inruilwaarde occasion

De dagwaarde is een objectief bedrag, dat je niet zelf kunt beïnvloeden. Je kunt wel invloed uitoefenen op de inruilwaarde van je occasion als je die verkoopt aan een autobedrijf, dealer of autohandelaar, bijvoorbeeld door te onderhandelen. Kijk naar de vraagprijzen van vergelijkbare auto’s bij diverse aanbieders. Dat doe je bijvoorbeeld op occasionsites zoals GasPedaal.nl. Zoek daarbij auto’s die dezelfde specificaties hebben als de jouwe als het gaat om motorisatie, uitvoering, de kilometerstand en het bouwjaar. Zo krijg je een indruk van wat je eigen auto ongeveer waard is in het economische verkeer. Denk eraan dat de inruilwaarde bij een autodealer, garagebedrijf of -handelaar altijd lager zal zijn dan de autowaarde die je op internetsites vindt. Zo’n bedrijf moet immers kosten maken om de ingeruilde auto te kunnen doorverkopen en wil bovendien nog iets verdienen aan de verkoop – hij berekent dus een verkoopmarge.