Een klassieke auto als investering?

Sommigen vinden het waanzin: veel geld uitgeven aan een auto. Het is tenslotte toch maar blik? Maar de echte liefhebber en verzamelaar ziet het niet als een vervoersmiddel die je van A naar B brengt maar als een slimme investering. In sommige gevallen zelfs een pensioenpotje.

Wat is goud waard?

Niet zomaar iedere auto kun je in een garage stallen en hopen dat deze straks 50 jaar later onder die dikke stoflaag opeens het driedubbele waard is geworden. Er is een verschil tussen oud en goud. Bepaalde merken en modellen stijgen harder in waarde dan anderen. Dit kan te maken hebben met leeftijd, zeldzaamheid en de staat van de auto.

Er zijn auto’s die pas meer opleveren wanneer ze een bepaald aantal kaarsjes op de taart uitblazen. Deze evolueert van nieuwe wagen naar youngtimer en van youngtimer naar oldtimer. Het kan zomaar zijn dat een oldtimer zijn waarde verdubbelt in een tijdsvlak van slechts 10 jaar. Opeens is er veel vraag naar en wordt het een gewild object onder verzamelaars.

Ken je klassiekers

Los van de leeftijd kan dit fenomeen te maken hebben met zeldzaamheid. Door oudheid en slijtage kan een oud type auto een uitstervend ras zijn waarvan alleen de sterkste en best bewaarde nog zijn overgebleven. En een schaars goed is meer waard. Zolang er meer vraag dan aanbod is, zullen dit soort auto’s weggaan voor (absurd) hoge bedragen. Belangrijk dus je klassiekerkennis op peil te houden, mocht je eens tegen een zogenaamde ‘barnfind’ aanlopen.

klassieke Rolls Royce

Limited Editions

Maar niet alleen klassiekers kennen een schrikbarend prijskaartje, ook de nieuwe supercars kunnen een goede investering zijn. Niet alle dure auto’s zijn waardevast, maar indien je een exclusieve auto koopt waarvan er maar enkele gebouwd zijn kun je ervan uitgaan dat deze zijn waarde behoudt of dat deze alleen maar in waarde zal stijgen met de jaren. Limited Edition supercars kennen een productienummer. Hoe dichter jij bij de eerst geproduceerde zit, hoe meer je auto waard is. Goeie handel dus.

Gouden tip

Investeren in een oldtimer is, als je het goed doet, lucratiever dan sparen of beleggen. En het hoeft geen dure Ferrari te zijn. Ook onder een ton worden auto’s tegen extreem hoge bedragen verkocht. Het interessantst zijn auto’s waarvan de prijs een dieptepunt heeft bereikt of waarvan die voorzichtig weer stijgt. Goedkoper dan nu kunnen ze niet meer worden. De beste groeikansen liggen bij de sportieve, exclusieve auto’s - geen massaproductie. En hoe minder kilometers op de teller, hoe meer ze waard zijn.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen