Wat maakt de kleur van de auto uit?

Hier in Nederland houden we niet zo van kleur bekennen. De meest gekozen kleur op een auto is namelijk: grijs. Pak daar 50 tinten van en het is nog wel spannend maar dit is gewoon pure vergrijzing op de Nederlandse wegen. Waarom mensen?

Meest gekozen kleur

‘’Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’ is ons motto. Nederlanders zijn niet zo’n uitgesproken volkje. Want daarna volgen zwarte auto's als de meest populaire keuze, met een derde plaats voor witte auto's. Wat zegt dat over ons als bestuurders?

Grijze muis

Over alle kleuren valt volgens een kleurenpsycholoog wel wat te zeggen. Namelijk of je een persoon bent vol passie of eerder een grijze muis. Logisch, maar ietwat zweverig. Laten we het even bij wat kleur-feitjes houden. Rode lak verweert snel. Roze is lastig als je je auto nog eens wilt doorverkopen en wist je dat het risico van diefstal bij een auto met een populairdere kleur (zwart/grijs) bijna 40% hoger is?

Kleur auto's

Welke kleur is safe?

In Groot-Brittannië zijn er om die reden inmiddels ook autoverzekeringen die premieverschillen per kleur hanteren. Kwestie van vraag en aanbod. En daar houden dieven ook rekening mee. Met geel of goud zit je dan het meest safe; aangezien deze kleuren het minst worden gekozen. Het staat voor humor en vrolijkheid, maar ook voor jaloezie en waarschuwing.

Liters regen

Mogelijk is het saaie palet die een kleurenblinde nog kan zien te verklaren door ons klimaat. Liters en liters regen zorgen ervoor dat we nou niet voor de meest exotische kleuren gaan. In warme landen zijn ze namelijk niet vies van een vrolijk kleurtje, blijkt uit onderzoek.

Wrap it up

Neutrale kleuren vallen weinig op en passen bij een wat ingetogen karakter. Daarnaast zijn het ook de meest zakelijke kleuren. Het aantal leaseauto’s op de Nederlandse wegen is in 2017 met ruim 9 procent gestegen tot 860.000 auto’s. Gelijk verklaarbaar waarom we zo kleurarm de weg op gaan. En welke werkgever stemt in met een paarse lak? Gelukkig kunnen we onze auto’s altijd nog wrappen. Geheel vrijblijvend en niet permanent kleur bekennen. Ga je jouw auto wrappen, dan kan je tenminste altijd nog van gedachten veranderen!

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen