Aardgas, CNG en groengas
De termen ?aardgas? en ?CNG? worden door elkaar gebruikt voor dezelfde brandstof. CNG staat voor Compressed Natural Gas, ofwel gecomprimeerd natuurlijk gas. Daar valt aardgas onder, maar ook groengas. Groengas wordt op sommige plaatsen aangeboden en is een niet-fossiele brandstof die elke CNG-auto kan tanken. Om het lekker makkelijk te houden: CNG, aardgas en groengas zijn weer iets anders dan
LPG. Dat laatste is een product dat uit aardgas en aardolie wordt gewonnen.
Waarom een auto op aardgas kiezen?
Hoewel er geen belastingvoordeel geldt, zijn er wel degelijk redenen om CNG boven andere brandstoffen te kiezen. Aardgas verbrandt efficiënter en bevat minder koolstofatomen dan benzine en diesel, en stoot daardoor minder CO2 uit. Bovendien verbruik je veel minder brandstof. Onderaan de streep ben je (afgezien van de belastingen) goedkoper uit dan met benzine.
Redenen om niet voor aardgas te kiezen
Groot nadeel van aardgas is de verkrijgbaarheid. Er zijn weinig tankstations die dit gas aanbieden. Daar komt bij dat een aardgas-auto duurder is dan een vergelijkbare benzineauto en achteraf inbouwen duurder is. Ook maakt een inbouwtank de auto niet poer definitie schoner. Auto?s met een achteraf ingebouwde installatie zouden zelfs tot 70% meer stikstof uitstoten.
Wat zijn de kosten van een aardgas-auto?
Hoewel een auto op aardgas minder CO2 uitstoot dan wanneer deze rijdt op LPG,
benzine of
diesel, wordt het gebruik ervan niet gestimuleerd door de overheid. Auto?s die af-fabriek op dit gas rijden, zijn weliswaar milieuvriendelijker dan andere brandstofauto?s, maar dit geldt dus niet als de installatie achteraf is ingebouwd. De overheid heft daarom dezelfde belasting op een auto op aardgas als wanneer deze zou rijden op LPG.
Welke auto op aardgas kiezen?
Het aanbod van auto?s op aardgas is zo beperkt, dat de keuze vooral wordt bepaald door je basiswensen. Per type auto (stadsauto, bedrijfswagen, stationwagon etc.) heb je vaak maar keuze uit één of twee verschillende modellen. Echt veel te kiezen heb je dus niet ? tenzij je de gastank later in laat bouwen, maar dat is slechts in enkele gevallen aan te raden. Want zoals je hierboven leest, is de ombouw prijzig en biedt het weinig (milieu)voordelen.