Wat betekenen al die waarschuwingslichtjes op het dashboard?

Breekt bij jou ook altijd spontaan het zweet uit als er een lampje op je dashboard gaat branden? Want hoe weet je nou of er acuut paniek is en je de kortste weg naar de garage moet nemen of dat je misschien nog prima door kan rijden? En wat betekenen die pictogrammen eigenlijk allemaal?

Het lijkt wel een kennis-quiz; al die icoontjes die mogelijk kunnen gaan branden. Hoe word je geacht te weten waarvoor je precies wordt gewaarschuwd? Geen auto is hetzelfde, dus laten we de meest voorkomende gevallen behandelen. Zo kun jij straks beter inschatten of dat ene waarschuwingslampje nou betekent dat je bandenspanning niet optimaal is, of dat je band echt lek is. Wezenlijk verschil.

Laten we beginnen met vertellen dat er (ooit) een instructieboekje in je auto lag, die je precies vertelt wat al die lampjes betekenen en hoe deze eruit zien bij jouw auto. Hieronder fluisteren we je nog even de basisprincipes in als het op dashboardlampjes aankomt.

Laag brandstofniveau

Iedereen kent deze en heeft er wel eens mee te maken gehad: het brandstofniveau is laag. Sommige mensen worden hier nerveus van en rijden naar de eerste beste pomp. Anderen maken er een sport van tot op de laatste druppel te blijven rijden. Let wel: als dit lampje gaat branden rijd je al op de reservetank en het bereik daarvan is slechts beperkt (gemiddeld zo’n 50 km).

dashboard lichtjes

Oliepeil

Vaak een icoontje van een kannetje met een druppeltje eraan. Geeft aan dat het oliepeil te laag is. Deze moet je redelijk serieus nemen want als je doorrijdt is de kans aanwezig dat de motor zwaar beschadigd raakt. De oplossing is olie peilen en daarna olie bijvullen of aftappen. Als het lampje toch blijft branden, neem dan contact op met een garage of de wegenwacht.

Het kloppend hart van de auto

Het lampje van de motor gaat branden als er een probleem is met de motor of de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking aanstuurt. Je kunt het beste het peil van de motorolie en koelvloeistof controleren. Vertrouw je het niet? Bel dan de wegenwacht. Je wilt tenslotte niet het kloppend hart van je auto kapot rijden.

Koelsysteem

Indien dit lampje begint te branden is er iets mis met het koelsysteem van de auto. Hierdoor loop je het risico dat de motor oververhit raakt of ernstige schade oploopt. Controleer of het koelvloeistofreservoir voldoende is gevuld.

Verouderde accu

Na het starten van de motor, brandt dit lampje standaard even. Indien het acculampje blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, stroomkabels of een aandrijfsnaar. Mogelijk kan je gewoon doorrijden, maar houd het in de gaten. Gebeurt het vaker? Of start hij regelmatig moeilijk of zelfs helemaal niet? Dan is je accu waarschijnlijk verouderd en toe aan vervanging.

Kan je nog doorrijden?

Net als bij een stoplicht geeft een oranje waarschuwingslampje aan dat je in principe nog even door kunt rijden. De ANWB adviseert dit echter alleen te doen als je volgende bestemming de garage is. Als een rood waarschuwingslampje gaat branden; zet je auto dan meteen op een veilige plek aan de kant. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen