Wat moet je weten over autoverzekeringen?

Als je een auto koopt ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Maar er zijn meer dan 120 verzekeringen om uit te kiezen, wat zijn de juiste zaken om rekening mee te houden?

Een WA-verzekering is verplicht

In Nederland is elke auto-eigenaar verplicht minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een allriskverzekering is vrijblijvend. Maar als de auto niet WA-verzekerd is, kan de RDW je beboeten voor € 550,-.

Wanneer je verzekerd bent, ontvang je van de verzekeraar de groene kaart. Dit is sinds 1949 het officiële verzekeringsdocument dat geschikt is om wegverkeer over landsgrenzen mogelijk te maken. Het geldt als een verzekeringsbewijs voor de aansprakelijkheidsverzekering. Het is in Nederland niet verplicht deze altijd op zak te hebben, maar het wordt wel aangeraden. Alle belangrijke info over de verzekering staat op deze kaart. Bij het invullen van een schadeformulier heb je het groene kaartnummer nodig. In sommige Europese landen geldt de groene kaart als nationaal verzekeringsbewijs. Neem de kaart dus altijd mee als je op reis gaat. Houd er ook rekening mee dat er voor het verzekeren van een oldtimer andere regels gelden.

WA-plus en allriskverzekering

Naast de WA-verzekering, bestaan er ook een WA-plus en de allriskverzekering. Met WA-Plus, ook wel WA beperkt casco genoemd, ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan anderen of eigendommen van anderen, maar ook tegen diverse schades aan jouw eigen auto. Als de auto gestolen wordt, ben je hiervoor ook verzekerd bij de WA-Plus autoverzekering.

Daarnaast worden bepaalde vormen van vandalisme ook vergoed. Namelijk:

  • Brandschade
  • Ingeslagen ruiten
  • Schade na joyriding of poging tot diefstal

De allrisk autoverzekering heeft de meest uitgebreide dekking: ook als je zelf een botsing of een aanrijding veroorzaakt, is de schade aan jouw eigen auto verzekerd. De financiële impact van deze schade is vaak groot. Dus iemand die het meeste zekerheid wilt, kiest voor een allriskverzekering. De benoemde details kunnen wel verschillen per verzekeraar, dus zorg altijd dat je goed de voorwaarden doorneemt.

Ongeluk verzekering

Betalen we allemaal dezelfde premie?

Vroeger was het nog zo dat je als man meer betaalde aan een autoverzekering dan als vrouw. Maar sinds 2011 is dit afgeschaft, er mag geen onderscheid meer worden gemaakt op basis van geslacht. Uit onderzoek van Autoverzekering.nl in 2016 bleek dat mannen echter nog steeds meer betaalden dan vrouwen. Van alle basisdekkingen is het verschil bij een allrisk autoverzekering het grootst; waar mannen gemiddeld € 59,32 per maand betalen, betalen vrouwen slechts € 51,33.

Dit premieverschil is echter te verklaren door te kijken naar de waarde van de verzekerde auto’s. Mannen geven gemiddeld € 24.217,- uit aan een auto. De auto’s van vrouwen hebben een gemiddelde waarde van € 19.661,-. Voor het verzekeren van een duurdere auto betaal je meer premie.

Jongeren en ouderen betalen ook een hogere premie. Deze groepen horen volgens verzekeraars tot een zogenaamde risicogroep. Ouderen claimen vaker schades en jongeren hebben nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd. Jongeren hebben ook minder rijervaring. Om deze reden betalen jongeren tot 24 jaar ook een hoger eigen risico.

Tenslotte kan ook uw woonlocatie een verschil maken. In sommige wijken, steden of dorpen wordt door verzekerden meer geclaimd dan in andere. Verzekeraars houden heel veel statistieken bij waardoor zelfs binnen één straat de premies kunnen verschillen.

Het eigen risico

Met een autoverzekering heeft u bij sommige schades een eigen risico. Dat betekent dat u bij herstel van de schade tot maximaal het bedrag aan eigen risico zelf betaalt. Is het schadebedrag hoger, dan wordt de rest vergoed. De hoogte van het eigen risico hangt af van de soort schade en de garage die de schade herstelt. Het eigen risico hangt vaak ook in verband met de maandpremie. Bij sommige verzekeringen kan je kiezen een hoger eigen risico te nemen tegenover een lagere maandpremie.

Schadevrije jaren

Bij de meeste geclaimde schades val je terug in schadevrije jaren, maar bij ruitschade en diefstal niet. Deze schades hebben dus geen directe invloed op je no-claimkorting en je premie. Met een WA + beperkt casco of allriskverzekering krijg je ruitschade vaak helemaal vergoed zonder aftrek van je eventuele eigen risico. Heb je alleen een WA-verzekering dan wordt deze schade niet vergoed.

Een verzekeraar mag je weigeren te verzekeren

De autoverzekeraar mag jou als klant weigeren. De verzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Dit gebeurt alleen wanneer de persoon als een te groot risico wordt gezien. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er te veel schade is gereden in het verleden. Andere redenen zijn rijontzegging i.v.m. alcoholgebruik, wanbetaling of een strafrechtelijk verleden. Omdat het dus mogelijk is dat de aanvraag wordt afgekeurd, adviseren wij om nooit een verzekering op te zeggen tot je de nieuwe hebt afgesloten.

Bij verkoop van de auto

Houd er bij de verkoop van jouw auto rekening mee dat je zelf de autoverzekering moet opzeggen bij je verzekeraar en het vrijwaringsbewijs mee moet sturen. Op dit vrijwaringsbewijs staat de datum waarop de nieuwe eigenaar de auto heeft laten overschrijven. Vergeet je je verzekering op te zeggen, dan is de kans groot dat je je te veel betaalde premie niet terugkrijgt. Dit is dus belangrijk om niet te vergeten.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen