Hoe belangrijk is de instaphoogte van de auto?

De instaphoogte is de afstand van de straat tot aan de zitting van de voorstoel. Sommige mensen hebben een voorkeur voor een auto met een hoge instap. Deze voorkeur heeft niets te maken met de leeftijd van de bestuurders. Tegenwoordig wensen ook veel jonge bestuurders een hoge instap. Vanwaar die voorkeur?

Hoe hoog is de instap?

Bij heel veel standaard auto’s is de instaphoogte ongeveer 50 centimeter. Bij auto’s met een hoge instap is deze afstand ongeveer 10 centimeter hoger. Bij middenklasse SUV’s en MPV’s is de instap nog iets hoger. Bij deze auto’s kan de instap 70 centimeter hoog zijn. Bij de echte grote jongens, waar je tevens het terrein mee op kunt, zoals een Range Rover en een Audi Q7 is dat zelfs ongeveer 80 centimeter. Een redelijke klim. Daarom is er bij deze wagens (zo ook bij personenbusjes) vaak een opstapje in de deur verwerkt.

Instap hoogte

Handig wanneer je kinderen hebt

Vaders en moeders met jonge kinderen zijn ook gebaat bij een hoge instap. Zo kunnen zij net even wat makkelijker een kinderzitje (de)monteren of de kinderen achterin vastklikken in de gordels, zonder al te veel te moeten bukken. Als je jonge kinderen hebt zal je vaak ook veel spullen moeten meenemen als je onderweg bent. Denk hierbij aan de kinderwagen; ook deze is makkelijk in te laden wanneer de auto van zichzelf al wat hoger op zijn wielen staat.

Jezelf niet opvouwen

Een hoge instap is inderdaad wat makkelijker voor diegenen die net wat minder lenig zijn of juist heel lang zijn; je hoeft jezelf niet op te vouwen om in te stappen zoals bij een sportievere auto en tevens hoef je jezelf nooit meer uit je auto te hijsen. Maar een hoge instap betekent ook een hoge zit. Het voordeel van een hoge zit is dat je alles goed kunt overzien. Dit geeft een stukje rust en gevoel van veiligheid voor de bestuurder; het zogeheten ‘King of the road’ gevoel.

De ideale hoogte

Het is trouwens niet meer zo dat een hoge auto per se ook groter is. Je hoeft geen terreinwagen aan te schaffen voor die paar centimeters extra. Veel cross-over modellen, zoals bijvoorbeeld een Renault Captur of Mercedes GLA, zijn compact en hebben toch een hogere instap. De ideale hoogte kun je herkennen wanneer je bij het instappen meteen goed kunt doorschuiven op de stoel. Let daar dus even op tijdens het proefrijden met zo’n auto en bepaal of deze je in hogere sferen brengt.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen