Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands auto?

De tijd dat we in de showroom blind op het waardeoordeel en advies van de verkoper vertrouwden, is allang voorbij. Wij weten tegenwoordig prima wat we van een auto verwachten, doen ons huiswerk en kiezen zelf onze ideale wagen. Toch komt er best wel wat kijken bij het kopen van een nieuwe auto. Kan je wel wat hulp gebruiken bij aanschaf? Deze handige tips helpen je op weg!

Houd rekening met praktische zaken

Je bent misschien geneigd om een auto te kiezen die er gewoon leuk uitziet. Natuurlijk zal de echte liefhebber een auto kopen met zijn hart, met emotie. Maar laat je niet verleiden door enkel goede looks! Een auto is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp, houd dus rekening met de meer praktische kant van je auto. Hoe zit het met het brandstofgebruik? Is de auto veilig? Kan je er genoeg spullen in kwijt? Gaat het om een oldtimer of een youngtimer? Maak voor je een auto kiest een checklist met vereisten en toets je potentiële aanwinst aan deze lijst. Zo zal je altijd een weloverwogen beslissing nemen en niet akkoord gaan met minder.

aanschaf tweedehands auto

Vraag om een proefrit

Heb je een auto gevonden die bij je past? Dan is het altijd verstandig om een proefrit te maken. Logisch zal je denken, toch zijn er nog genoeg mensen die geen of een te korte proefrit maken.  Pas dan weet je echt of de auto ook lekker rijdt en of er geen gebreken zijn. Zeker als je een tweedehands auto koopt is dit aan te raden. Probeer op verschillende soorten wegen te rijden, let op vreemde geluiden/trillingen en test ook zoveel mogelijk functionaliteiten van de auto. Druk de airco aan, knal muziek uit de speakers en ondervind of de sport-knop nog wel degelijk extra vermogen levert.

Kijk naar de staat van de auto

Pak even een momentje om ook naar de staat van je potentiële nieuwe wagen te kijken. Je wilt natuurlijk geen rotte uitlaatpot die er na een aantal kilometers spontaan onderuit komt vallen. Heb je werkelijk waar geen idee waar je naar moet kijken onder de motorkap? Neem dan iemand mee die wel (enige) technische kennis heeft of regel een aankoopkeuring. Ook is het slim om van te voren de fora te checken op zwakke punten. Zo weet je al precies waar je op moet letten bij dat type! Voorkennis is macht. En vergeet niet naar de onderhoudshistorie te vragen. Je wilt boekjes en stempels zien!

Beteugel je enthousiasme en durf te onderhandelen

Het is heel gebruikelijk om over de prijs van een auto te onderhandelen. Deins daar vooral niet voor terug. Ben je helemaal wild van de auto die je hebt gevonden? Probeer dat dan vooral zo min mogelijk te laten merken. Dit verzwakt je onderhandelingspositie namelijk. Voel je je een beetje te onzeker bij het idee om over de prijs te gaan moeten handjeklappen? Neem dan gerust iemand mee die daar al ervaring mee heeft en over een sterke onderhandelingsgeest beschikt. Samen sta je sterker. En belangrijk: geef het de tijd en neem nooit een overhaaste beslissing onder druk.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen