Hoe reinig je het interieur van een auto?

Het gevoel dat je in een nieuwe auto rijdt die fris ruikt is natuurlijk heerlijk. Maar na uitvoerig gebruik kan de binnenkant van de auto minder fris gaan ruiken en vind je op den duur overall vuil. Het is dus belangrijk niet alleen de buitenkant van de auto te wassen, maar ook het interieur van de auto te reinigen. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

Prima zelf te doen

Het interieur van de auto reinigen is prima zelf te doen! Maar er zijn natuurlijk wel wat benodigdheden die je in huis moet hebben om het auto interieur goed schoon te maken.

Wat je nodig hebt:

  • Glassex of vergelijkbaar product
  • Flanellen doeken of microvezel reinigingsdoeken
  • Stofzuiger met smalle zuigmond
  • Een kwastje of tandenborstel voor de kleine hoekjes
  • Nagelborstel

Auto interieur reinigen

Eerst stof en kleine deeltjes verwijderen

Start met het stofzuigen van al het stof, zand en andere kleine deeltjes. Een kruimeldief kan handig zijn maar heeft over het algemeen niet de kracht om al het vuil uit de bekleding te verwijderen. Tevens kunnen ze lomp gevormd zijn waardoor het toch lastig is om overal bij te kunnen, zoals onder de autostoelen. Dus pak een verlengsnoer en gebruik een gewone stofzuiger met een smalle zuigmond als opzetstuk zodat je overal bij kan tijdens het reinigen van het interieur.

Bij het reinigen van het auto interieur kan je ook een spuitbusje met perslucht gebruiken. Deze spuitbusjes worden normaal gebruikt bij het schoonblazen van computeronderdelen, maar werken goed om ventilatieroosters en luchtfilters schoon te blazen.

Gebruik flanel voor het beste resultaat

Wanneer al het zichtbare vuil en stof verwijderd is uit het interieur van de auto, gebruik je de microvezel reinigingsdoeken in combinatie met Glassex. Flanellen poetsdoeken zijn een nog beter alternatief, deze nemen goed vocht op en zijn zacht genoeg zodat ze zeker geen krassen achterlaten. De binnenkant van de ramen verzamelen minder vuil dan de buitenkant en zijn dus een stuk simpeler schoon te maken. Over het algemeen is enkel water en een doek voldoende, Glassex kan tot zichtbare strepen leiden. Gebruik dit dus enkel als de ramen merkbaar vettig zijn.

Om de overige hoekjes en roosters waar je lastig bij kunt schoon te maken kan je het beste een kwastje of zelfs een tandenborstel gebruiken.

Schuimreinigers en garagezeep

Mors jij ook wel eens iets in de auto? Iedereen heeft wel eens een vlek in de bekleding. Om vlekken uit de bekleding van de stoelen en de vloer te verwijderen zijn speciale schuimreinigers te vinden. Dit spuit je in en laat je vervolgens intrekken. Als het is ingetrokken kun je het uit de bekleding borstelen met een nagelborstel en daarna afvegen met een droge doek. Heb je te maken met hardnekkige vet- of olievlekken? Gebruik dan garagezeep. Automonteurs gebruiken deze zeep doorgaans om hun handen te wassen als er met olie is gewerkt en dit werkt goed in de bekleding zonder schade achter te laten. Wil je dat de auto echt lekker ruikt, dan zijn er ook speciale autoparfums beschikbaar die de auto heerlijk fris houden en nare geurtjes van huisvuil, huisdieren of tabak tegengaan!

Voorkomen is beter dan oplossen

Over het algemeen is voorkomen beter dan oplossen. Om het tapijt in de auto te beschermen kan je vloermatten neerleggen. Als je bij slecht weer modder naar binnen brengt zal het niet gelijk op je tapijt terecht komen. Deze vloermatten blijven goed liggen en zijn met een hogedrukspuit makkelijk te reinigen. Ook is het een handige tip om een doekje onder de babystoel te leggen wanneer je een baby in de auto vervoert. Je hoeft geen enkele ouder uit te leggen dat een baby vervoeren wat ongewenste vlekken met zich mee kan brengen, dus zorg altijd dat er een doek onder het stoeltje ligt, maakt het opruimen makkelijker!

Met bovenstaande tips zou het reinigen en schoonhouden van het interieur van jouw auto goed te doen moeten zijn. Zo kan je het gevoel van een frisse nieuwe auto behouden en zonder schaamte gasten vervoeren.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen