Hoe maak je het beste jouw auto schoon?

Voor sommigen is een auto enkel een manier om van a naar b te komen. Maar voor vele autoliefhebbers is het belangrijk dat de auto mooi glanzend en schoon blijft. Je kan natuurlijk door de wasstraat rijden, dit is zeker de snelste oplossing. Maar als je echt secuur te werk wilt gaan en jouw auto helemaal wilt laten glanzen, kan je het natuurlijk ook zelf doen! Maar wat is nu de beste manier om jouw vierwieler smetteloos schoon te houden?

Waterslang of hogedrukspuit

Voordat je ook maar iets aanbrengt kan je de auto alvast natspuiten met een waterslang en hiermee het oppervlakkige vuil zoveel mogelijk van de auto spuiten. Gebruik je een hogedrukspuit? Zorg er dan wel voor dat je niet te dicht op de auto staat. De lak kan hierdoor beschadigd raken. Houd minimaal 20cm afstand.

Vogelpoep en insecten

Leef je in een omgeving met veel vogels of insecten dan kunnen deze natuurlijk ook de nodige sporen achter laten op jouw auto. Vogelpoep bevat zuren die een enorm vernietigend effect op de autolak kunnen hebben. Dit wil je dus zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan gewoon met natgemaakt wc-papier. Dode insecten zijn het te verwijderen met een insectenreiniger. Dit kan je het beste op de nog droge auto spuiten en even laten inwerken voor dat je de hele auto afspoelt.

Hoe maak je het beste jouw auto schoon

Autoshampoo

Het wassen zelf begint bij het juiste sop. Als je het belangrijk vindt dat de wax laag op de auto sterk blijft is het handig om goedkope zeep te vermijden. Er zijn allerlei speciale autoshampoos te vinden die extra zacht voor de lak zijn. Deze shampoos zijn ook pH neutraal. Als je een cabriolet hebt, zijn er ook speciale shampoos voor de tops te koop. Lees meer over het schoonmaken van een cabriolet in dit artikel dat wij eerder schreven. Denk er aan dat meer shampoo niet altijd beter is. Kijk hierom ook goed naar de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende shampoo. Vul een emmer met lauwwarm water en doseer de juiste hoeveelheid shampoo.

Voorkom swirls

Gebruik voor het wassen van de auto geen normale sponzen of doeken. Deze zullen sneller beschadigingen of ‘swirls’ (cirkelvormige sporen of krassen) achterlaten in de lak. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Je kan het beste sponzen of washandschoenen van microfiber gebruiken. Hier zal geen vuil en zand in ophopen en zet je dus geen lelijke krassen in de auto. Om helemaal zeker te weten dat je geen cirkelvormige krassen krijgt is het ook altijd aan te raden om in een rechte lijn van voor naar achteren te wassen.

De Grid Guard

Je hebt geen zin om meerdere keren een emmer met water te vullen, dus je kan het beste een grote emmer van 10 tot 15 liter te gebruiken. Sommige mensen gebruiken zowel een afspoel emmer als een emmer met het sop. Wat een handigere oplossing is, is een zogeheten Grit Guard gebruiken. De Grit Guard is een rooster dat onderop de emmer komt te liggen en ervoor zorgt dat al het zand en vuil dat naar de bodem zakt niet kan worden opgenomen door de spons.

Vergeet niet de ruiten en de velgen

Als de hele auto goed is gewassen kan je de hele auto direct afspoelen. Het helpt ook om hem nog met een zeem na te vegen voor een strak resultaat. Voor de ruiten kan je glasreiniger op alcoholbasis gebruiken. Ook de ruiten kan je het beste in de lengte schoonmaken om de lelijke cirkels te voorkomen. Voor de velgen kan je een velgenreiniger gebruiken. Gebruik hiervoor een schilderskwast om de reiniger goed over de velgen te spreiden.

Zelf de auto schoonmaken zal weliswaar wat meer tijd in beslag nemen dan hem simpelweg door de wasstraat te rijden. Maar zo weet je wel zeker dat jouw bolide er weer zo nieuw en glanzend mogelijk uit komt te zien! Houd er alleen wel rekening mee dat er bepaalde gemeentes in Nederland zijn waar het wassen van de auto op straat niet toegestaan is. Wil je meer lezen over het schoonmaken van het interieur? Lees dan hier verder!

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen