Wanneer is een auto kinderstoelvriendelijk?

Veiligheid boven alles. Zeker als het om autorijden gaat en al helemaal als het om de kleintjes gaat. Daarom is het belangrijk om te checken of jouw auto (of de auto die je op het oog hebt) kinderstoelvriendelijk is. Is er genoeg ruimte voor één of meerdere kinderstoeltjes? Is er verschil tussen een babystoeltje en een kinderstoeltje? Zijn er gordels aanwezig voor het vastzetten van het stoeltje of heeft de auto een ISOFIX-systeem? Hieronder wat aandachtspunten zodat jij en je gezin veilig de weg op kunnen.

Veiligheidsregels

Schrik niet, maar ongeveer 98% procent van de ongelukken met kinderen komt door een menselijke fout. Een juist gebruik van een kinderstoeltje is heel belangrijk om de veiligheid te garanderen. Daarom zijn er Europese regels opgesteld en moeten kinderzitjes van keurmerken voorzien zijn. Ze worden getest op veiligheid in het verkeer, kinderzitjes die voldoen aan de eisen krijgen het keurmerk ECE 44/03 of 44/04. Verdiep je daar eens in voor aanschaf.

Tot welke leeftijd?

Het is wettelijk verplicht om kinderen tot 15 maanden oud in een babyzitje te vervoeren dat tegen de rijrichting in is geplaatst. In dit geval wordt het kind bij een botsing namelijk in de stoel gedrukt, waardoor het lichaam minder wordt belast. Als een kind ouder is dan 15 maanden mag het kinderzitje vooruit worden gericht, het blijft echter het veiligst om kinderen in een kinderstoeltje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Kinderen zijn een kinderzitje ontgroeid als zij met het hoofd voor de helft boven het kinderzitje uitkomen of als zij groter zijn dan 1,35m. Voor kinderen die te groot zijn voor een kinderzitje maar nog te klein zijn voor de gewone autogordel, omdat deze in de hals snijdt, kan een zitverhoger gebruikt worden. Met een zitverhoger zitten kinderen een stukje hoger zodat de gordel goed valt. Een zitverhoger mag gebruikt worden bij kinderen vanaf 1,25m en 22 kg. Houd er rekening mee dat de regels in andere landen kunnen afwijken. Zo moeten in Duitsland kinderen tot 1,50 meter een kinderzitje of autostoelverhoger gebruiken.

Wanneer is een auto kinderstoelvriendelijk

Extra ruimte voor de kids

Wanneer je toch al rekening houdt met de kleinsten tijdens je zoektocht naar een andere auto, let dan ook op de ruimte die de auto biedt om je kind in en uit de auto te halen. Hoe het portier opent, de vormgeving van de raamstijl en een aflopende daklijn zijn stuk voor stuk beïnvloedende factoren. Ook is een auto met een hoge instap extra makkelijk wanneer je gemakkelijk bij de kleine kinderen wilt kunnen. Daarnaast is het niet in alle gevallen gegarandeerd dat de drie zitplekken die de achterbank biedt, ook allen geschikt zijn voor een kinderstoeltje. Los van de ruimte, moeten de zitplekken minstens ook beschikken over een gordel of bij voorkeur over het ISOFIX systeem.

Welk type ISOFIX stoeltjes?

Kleine kanttekening: er zijn niet-universele ISOFIX autostoeltjes en universele ISOFIX-stoeltjes. Een niet-universeel ISOFIX-autostoel mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's. Deze auto's zijn te vinden op een bij het zitje geleverde typelijst. Check meteen even of de voorstoel een airbag heeft en of je deze uit kunt schakelen, mocht je de Maxi-Cosi daar willen plaatsen. Als de rekensom helemaal klopt en je kunt al je geliefden veilig en praktisch vervoeren, heb je jouw ultieme gezinswagen gevonden.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen