Hoe werkt de APK-keuring?

Er is voor geen enkele autobezitter een ontkomen aan, de APK-keuring. Deze terugkerende keuring beoordeeld of jouw auto nog veilig genoeg is om deel te nemen aan het verkeer en of hij niet te vervuilend is. Het is voor velen een droog onderwerp met veel technische details, dus GasPedaal.nl neemt de ‘basics’ met je door!

De wettelijke keuringsplicht

Eerst een stukje geschiedenis. Vóór 1981 was er nog geen sprake van een verplichte keuring voor voertuigen op de weg. Je kan je voorstellen dat dit tot onveilige situaties kon leiden. Om die reden is in 1981 de APK (Algemene Periodieke Keuring) in het leven geroepen. Eerst alleen voor zware voertuigen, maar vanaf 1985 ook voor bestel- en personenauto’s. Sinds 1994 is het in heel Europa wettelijk verplicht. Dit om te voorkomen dat voertuigen die niet veilig genoeg zijn om in het verkeer deel te nemen onveilige situaties veroorzaken. Bovendien beschermen we op deze manier het milieu: auto’s en bussen die teveel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat jouw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Om vervelende verassingen voor te blijven is regelmatige controle en onderhoud van het voertuig altijd aan te raden!

Waar wordt op gelet?

Nu we weten waarom de APK belangrijk is willen we natuurlijk weten waarop gelet wordt. Bij de APK wordt onder andere naar de volgende zaken gekeken:

  • Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
  • Milieu: uitlaatgassen
  • Algemeen: het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

keuring garage

Wanneer moet je de auto laten keuren?

Ook wil je weten hoe vaak je jouw auto moet laten keuren. Het onderstaande overzicht is afkomstig van de RDW. Hierop is duidelijk te zien wanneer en hoe vaak je jouw voertuig moet laten keuren.
Keur overzicht

Wat is nog meer belangrijk?

Wanneer je het voertuig meer dan 2 maanden voor de APK-vervaldatum al laat keuren, krijgt het voertuig een nieuwe APK-vervaldatum. Als je de auto laat keuren binnen de 2 maanden voor de vervaldatum, zal de oude datum met 1 of 2 jaar verlengd worden.

Bijzondere voertuigen zoals een taxi, ambulance, bus of voertuigen voor vervoer van gevaarlijke stoffen worden strenger beoordeeld en moeten elk jaar de APK-keuring laten doen. Ook belangrijk om te weten is dat als de brandstof van uw voertuig wijzigt, dit van invloed kan zijn op de frequentie van de APK-keuring.

De keuring uitstellen

Soms komt de timing van de keuring niet uit. Misschien weet je zeker dat je met dure reparatiekosten te maken krijgt en wil je de keuring uitstellen. Helaas is de keuring uitstellen niet mogelijk. Wel heb je de mogelijkheid de geldigheid van het kentekenbewijs te laten schorsen op het postkantoor. Op dat moment ben je niet meer verplicht de auto te laten keuren. Hieraan is echter de uitdrukkelijke voorwaarde verbonden dat je gedurende die periode met de auto geen gebruik mag maken van de openbare weg. Dit betreft zowel het staan als het rijden op de openbare weg. Je zal de auto gelijk weer moeten laten keuren als de schorsing afloopt.

Is de auto afgekeurd, dan heb je 2 maanden de tijd om de auto te laten repareren. Er mag in de tussentijd niet meer worden gereden. Je krijgt een boete wanneer je de auto niet binnen 2 maanden kan laten goedkeuren. Een ongeval dat veroorzaakt wordt met een afgekeurde auto wordt meestal niet vergoed door je verzekeraar.

Het keuringsrapport

Na de keuring van het voertuig ontvang je altijd een keuringsrapport. Dit gebeurt zowel bij een goedkeuring als een afkeuring van het voertuig. De politie kan vragen om dit rapport. Ook is het nodig wanneer je tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan. Dan heb je dit document nodig.

Wanneer je vindt dat het voertuig ten onrechte is goed- of afgekeurd en je komt er met de betreffende APK-instantie niet uit, dan kan je bij de RDW altijd een herkeuring aanvragen. Dit kost € 45,-. Dit bedrag krijg je echter terug wanneer blijkt dat de wagen inderdaad onterecht is goed- of afgekeurd.

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen