Wat is een hybride en waar let je op bij de aankoop?

We zijn allemaal bekend met de Toyota Prius en worden vaak bestookt met termen zoals plug-in en hybride; het rijden van de toekomst. Het klinkt futuristisch en duurzaam tegelijk. Maar wat doet zo’n batterij nou precies in een auto? En wat kun je er mee? Of beter gezegd; wat niet? Hieronder leggen we het fenomeen elektrisch rijden uit en sommen we tevens een aantal punten van aandacht op, als het aankomt op de aanschaf van een hybride auto.

Een duwtje in de rug

In feite betekent hybride niets meer dan ‘kruising’, ‘combinatie’ of ‘mengvorm’. De combinatie bij een hybride auto is die van de traditionele verbrandingsmotor met een elektromotor en accu. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de brandstofmotor. Op zijn beurt krijgt de brandstofmotor een duwtje in de rug als er onvoldoende vermogen beschikbaar is. Het rendement van de motor wordt op deze manier maximaal gebruikt, tegen een minimale afgifte van CO2. Dankzij de elektronica gaat dat allemaal vanzelf.

Toyota hybrid

Ondersteunende taak

Het accupakket van sommige hybride auto’s heeft een beperkte capaciteit en is enkel en alleen gericht op de ondersteunende taak. Tevens valt de batterij niet op te laden met een externe bron, met uitzondering van een plug-in hybride. Check dus van tevoren goed welke afstanden je normaal aflegt (woon- werkverkeer) en wat de actieradius van de accu is. Vaak bieden merken accu’s aan van verschillende grootte. Dat kan de te rijden afstand vergroten indien je voor een upgrade kiest.

Is het lonend?

Je zult tevens je rijstijl moeten monitoren wil je ‘groen’ rijden: hoe zwaarder je rechtervoet, hoe sneller de verbrandingsmotor aan het werk gezet wordt. De auto laadt enkel op bij beperkte snelheid. Dus met name van stoplicht tot stoplicht kun je winst pakken. Stel jezelf dus de vraag of hybride voor jou daadwerkelijk lonend zou zijn. Indien je veel in de stad rijdt, is het antwoord hoogstwaarschijnlijk ‘ja’.

Mileu of belastingvoordeel?

Verdiep je in de levensduur van de accu, eventuele mankementen en het onderhoud. Op verschillende forums kun je je inlezen over de merken die hybride auto’s aanbieden en wat de ervaringen van de consumenten zijn. Je zou je tevens kunnen afvragen hoe duurzaam het productieproces van de accu’s zelf is. Zonder een ethische discussie op te roepen; moet je jezelf afvragen of je het voor het milieu doet, of voor het belastingvoordeel.

Andere rijervaring

Als je van plan bent hybride te gaan rijden is het handig eerst een proefrit te maken. Het rijdt namelijk wel degelijk anders dan een normale brandstof auto. Een hybride heeft direct veel power bij het indrukken van het gaspedaal maar ook het remmen is een totaal andere beleving. De accu laadt zich hier tenslotte weer mee op dus heeft remmen opeens een heel andere functie erbij gekregen. Test de ECO-modus eens grondig en houdt bij wat het daadwerkelijke verbruik is, los van wat de brochure zegt. Vind je de bovenstaande punten meevallen? Dan kan hybride rijden stil, zuinig en verantwoord zijn. Een bewuste keuze dus!

Terug naar artikelen