Waar moet je op letten als je met een aanhanger wilt rijden?

Ben jij van plan om met jouw auto een aanhanger te gebruiken? Of misschien ga je graag met de caravan op vakantie. Dan zijn er wat extra zaken waar je op moet letten, helemaal bij het aanschaffen van een occasion.

Veilig ‘on the road’

Het is tegenwoordig erg makkelijk om een aanhanger te huren of lenen. Je ziet elke dag wel iemand rijden met een boedelbak. Of je nou een klusser bent die af en toe naar de gamma rijdt om de aanhanger vol te gooien met meubels of in een band speelt en een aanhanger vol met instrumenten mee ‘on the road’ neemt, je wilt wel dat het rijden met een aanhanger veilig gebeurt. Schaf je een nieuwe auto aan met de voorkennis deze te gebruiken met een aanhanger, dan zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden.

aanhanger wilt rijden

De trekhaakdoos

Natuurlijk moet de auto een trekhaak hebben maar ook moet de trekhaakdoos in orde zijn. Dit is het aansluitpunt voor stroom die naast de trekhaak zit. Of je nou een fietsenrek, een aanhanger of een caravan achter de auto hebt hangen, deze moeten wel hun eigen achterlichten, remlichten en knipperlichten hebben. De stroom hiervoor wordt doorgegeven via de trekhaakdoos. Bekijk bij een occasion met trekhaak dus even of de trekhaakdoos in werkende staat is. Als je de trekhaak enkel voor een fietsendrager of aanhangwagen gaat gebruiken dan heb je genoeg aan een 7-polige stekker. Ben je van plan met de caravan op pad te gaan dan heb je zeer waarschijnlijk een 13-polige stekker nodig. Let wel op, er zijn twee soorten 13-polige stekkers. Welke voor u geschikt is, hangt af van de aansluiting die op uw caravan zit. Er is een 13-polige stekkerdoos te krijgen waarop je direct een 7-polige stekker kunt aansluiten zonder verloopstekker en een variant waarbij je wel een verloopstekker nodig hebt.

Zichtbare nummerplaat

Ook is het belangrijk dat de trekhaak niet de kentekenplaat van de auto bedekt. Is dit het geval dan moet de kentekenplaat verplaatst worden. Er bestaan ook trekhaken die je kan wegdraaien en dan is dit geen probleem. Over kentekenplaten gesproken, wanneer de nummerplaat niet meer zichtbaar is door de aanhanger zal je een extra nummerplaat nodig hebben. Dit is te koop bij de automaterialenwinkel. Deze moet dan achterop de aanhanger of caravan geplaatst worden.

trekhaak

Opzetspiegels

Je wilt zelf de weg natuurlijk ook nog kunnen zien. Ga je een grote caravan gebruiken die ervoor zorgt dat je niet goed achter je kan kijken, dan is het verplicht opzetspiegels te gebruiken. Bij vouwwagens is dit vaak niet nodig maar bij caravans wel. De meeste opzetspiegels zijn snel en eenvoudig te monteren en vanuit de auto te verstellen. Voor SUV’s, bestelwagens en andere auto’s met grote spiegels kan het zijn dat normale opzetspiegels niet passen, hiervoor gebruik je spiegels met magneetplaten en/of een zuignap.

Het juiste rijbewijs

Kijk op het kentekenbewijs van de auto wat de maximaal te trekken massa is. Hier kan je zien of de auto’s trekhaak wel geschikt is om een aanhanger van een bepaald gewicht te trekken. Ook moet je het juiste rijbewijs hebben. Bij kleine aanhangers heb je voldoende aan een B-rijbewijs. Met een B-rijbewijs mag je een aanhanger trekken van maximaal 750kg (lege gewicht + laadvermogen) of een aanhanger trekken van meer dan 750kg als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500kg (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. Komt het totaal boven de 3.500kg dan heb je een B+ nodig (hiermee mag je iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).), of een BE-rijbewijs. Met dat rijbewijs mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) of onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Dit zijn de belangrijkste factoren om op te letten als je de trekhaak wilt gebruiken of wanneer je een occasion zoekt met een trekhaak. Op Gaspedaal.nl staan veel auto’s met een trekhaak. Als je op de hoofdpagina drukt op “Uitgebreid zoeken” vind je daar een filter om te zoeken op trekgewicht en kan je de optie “Trekhaak” aanvinken. Zo vind je altijd wat je zoekt!

Occasions met trekhaak

Terug naar artikelen