Waar let je op bij het aanschaffen van een kleine auto?

Soms heb je genoeg aan een kleine tweedehands auto. Bijvoorbeeld wanneer je net je rijbewijs hebt, je geen groot budget hebt, een auto niet zo vaak nodig hebt, hem eigenlijk niet gebruikt voor vakantie of wanneer je vaak alleen in de auto zit. Dan is een grote SUV of terreinwagen nergens voor nodig.

Behoud van waarde

De Opel Corsa, Suzuki Alto, Volkswagen Polo en de Toyota Starlet. Allemaal relatief kleine, zuinige en onderhoudsvriendelijke auto's. Zelfs al zijn ze meer dan 15 jaar oud, in verhouding zijn ze nog steeds niet goedkoop. Dit komt vanwege hun alom bekende reputatie van goedkoop en betrouwbaar rijden. Dit betekent dat deze auto’s goed hun waarde hebben behouden.

Is de auto zuinig?

Er is niets mis met een maatje minder. Of een dagje ouder. Maar of de auto dan automatisch nog steeds zo zuinig is als toen hij voor het eerst op de markt verscheen en goedkoop is in het onderhoud, dat is een tweede. Het is dus belangrijk dat je goed op de staat van het onderhoud let en uitrekent of de auto zuinig genoeg is voor jouw rijgedrag.

Kleine auto

Een nieuwer model

Wanneer leeftijd geen rol speelt, zou je ook voor een wat nieuwere kleine auto kunnen gaan. Deze zijn vaak wat zuiniger, schoner, veiliger en over het algemeen wat ‘meer auto’. Kleinere auto’s zijn minder zwaar in gewicht maar ook qua vermogen. Dit resulteert in zuiniger en schoner rijden, wat niet alleen goed is voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Nieuwere kleine auto’s beschikken uiteraard ook over meer veiligheidsopties dan wat je vroeger in zo’n auto zou vinden en zijn bovendien in veel leuke kleuren te krijgen. Bijvoorbeeld dodehoekassistentie of adaptieve cruise control. Het design van de kleine auto’s van nu is wat robuuster dan voorheen. Je hebt meer zicht om je heen, wat toch een veiliger gevoel geeft wanneer je jezelf en misschien wel je kids op de achterbank vervoert.

Bagageruimte

Wanneer je voor een klein formaatje gaat, let dan ook even op de bagageruimte. Verwacht geen complete inboedel te kunnen aanschaffen bij de Ikea maar misschien is het toch wel even handig om te checken of je je kinderwagen of wekelijkse boodschappen er fatsoenlijk in kwijt kunt.

Wanneer je bovenstaande punten hebt afgewogen tegen de prijs/kwaliteit, kun je met een gerust hart een kleine auto aanschaffen. Want onthoudt; ‘size doesn’t matter’.

Zoek naar kleine auto's

Terug naar artikelen