Offroad rijden met een 4x4, wat komt daarbij kijken?

Een terreinwagen met 4x4 (vierwielaandrijving, ook wel 4WD genoemd) is de perfecte keuze als je offroad wilt rijden. Heb je al een 4x4 en kan je niet wachten om het asfalt te verlaten om te kijken wat hij kan? Of misschien ben je op zoek naar een 4x4 en wil je eerst weten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we tips over terreinrijden, waar je op moet letten bij het kopen van een 4x4 terreinwagen en hoe je zorgt dat jouw offroad avontuur zo veilig en vooral leuk mogelijk is!

4x4 terreinwagen

Aan welke eisen moet een 4x4 voldoen

Als je nog geen 4x4 bezit waarmee je lekker door de modder kunt scheuren dan vraag je je misschien af waar je op moet letten bij de aanschaf. Het type terreinwagen dat je nodig hebt hangt af van wat je er precies mee wilt doen. De zware 4x4’s zoals de Land Rover Defender of de Toyota Landcruiser 70-serie kunnen praktisch alles aan. Maar bij twijfel wil je in iedergeval letten op de bodemvrijheid. Dit houdt in hoe hoog de 4x4 op zijn wielen staat. Dit moet minimaal 18cm zijn.

Terreinversnelling

Wat ook enorm handig is als je in een 4x4 rijdt is terreinversnelling. Dit wordt ook wel lage gearing genoemd. Auto’s met een terreinversnelling kunnen schakelen tussen hoge en lage gearing. Hoge gearing is vergelijkbaar met de opstelling van de gemiddelde auto en geeft een hoge topsnelheid. Lage gearing is een aangepaste verhouding die zorgt voor extra trekkracht. Dit is handig voor offroad maar ook voor het trekken van een zware aanhanger in een heuvelachtig gebied. Deze lage gearing kan ingeschakeld worden met een pookje of knop terwijl je stilstaat.

Extra materiaal

Waar je ook stil bij moet staan als je met de 4x4 op pad gaat en de wat ruigere paden wilt berijden, is het meenemen van extra materiaal. Als je het voertuig hebt vastgereden is het handig om een sleepkabel, een schop, handschoenen en zware laarzen bij je te hebben. Je kan er zelfs voor kiezen specifieke terreinbanden te monteren en een lier te hebben voor het zware werk. Ga je op een uitgebreide 4x4 vakantie, laat dan jouw voertuig enkele weken voor vertrek grondig nakijken!

Vooral de banden krijgen het zwaar te verduren tijdens offroad rijden met een 4x4. Zorg er dus voor dat je weet hoe je een band verwisselt en neem niet 1 maar 2 reservebanden mee. Ventielen, een dopsleutel, een hydraulische krik of een high lift jack en een basisplaat zijn ook onmisbaar, vooral wanneer je met pech in het zand staat.

Lage gearing

Over het algemeen rij je met een 4x4 weg in de 2e of 3e versnelling met lage gearing ingeschakeld. Als je in ruig gebied rijdt kan je het beste enkel schakelen wanneer het echt nodig is en zorg je ervoor dat je niet remt op de koppeling. Kies ruim voor een hindernis de juiste versnelling en blijf daar vervolgens in rijden tot je de hindernis voorbij bent. Schakel dus nooit op een heuvel! Ook moet je er van uit gaan dat de auto van zowel binnen als buiten behoorlijk vies kan worden. Gelukkig hebben wij al eerder tips opgesteld voor als je wilt weten hoe je de auto van buiten weer zo schoon als nieuw krijgt of hoe je de binnenkant het beste kan aanpakken.

Wil je een keer van terreinrijden proeven zonder gelijk in het diepe te springen? Dan kan je op allerlei plekken, zoals bijvoorbeeld via de ANWB, een off-road cursus doen waarbij je niet jouw eigen 4x4 mee hoeft te nemen. Maar wij garanderen, zodra je de smaak te pakken hebt, dan weet je niet hoe snel je een 4x4 wilt kopen. En daarvoor kan je altijd op Gaspedaal.nl terecht!

Zoek naar terreinwagens

Terug naar artikelen