Sportieve tweezitter of praktische gezinswagen?

Met wie moet jij je auto delen? Is er sprake van gezinsuitbreiding of zijn je kinderen wellicht bezig met het behalen van hun rijbewijs en rijden zij binnenkort een eigen auto? Een relevante vraag voordat je op zoek gaat naar een nieuwe auto. Zit je doorgaans alleen in de auto, dan kan je voor een sportieve tweezitter kiezen. Geen achterbank, een knusse cockpit en heel veel rijplezier. Maar heb je een gezin, dan wil je je partner, kids, Labrador en al hun bagage ook nog kunnen vervoeren. Praktisch boven esthetisch. En dus heeft Gaspedaal.nl tegenwoordig ook de filter mogelijkheid voor ‘zitplaatsen’ wanneer je uitgebreid gaat zoeken.

Van MPV tot SUV

Een ‘busje’ biedt uiteraard een oplossing voor veel zitplek plus bagageruimte, maar is wellicht niet aantrekkelijk voor iedereen. Gelukkig zijn er veel alternatieven op de markt die aan jouw specifieke wensen kunnen voldoen. Naast een achterbank - met twee tot drie zitplaatsen - zijn er ook Minivans, MPV’s  en SUV’s die een (optionele) derde zitrij bieden als echte familiewagen. Een tweede achterbank kan vast zijn of er vallen twee stoeltjes uit te klappen in de laadruimte indien nodig. Hiermee vergroot je het aantal zitplekken naar maximaal 8 personen. Ideaal voor de grotere gezinnen of voor ouders die ook regelmatig vervoer bieden voor de vriendjes en vriendinnetjes van de hockeyclub.

Zwarte SUV in woestijn

Drie op een rij

Wanneer je toch al rekening houdt met de kleinsten tijdens je zoektocht naar een andere auto, let dan ook op de ruimte die de auto biedt om je kind in en uit de auto te halen. Hoe het portier opent, de vormgeving van de raamstijl, een aflopende daklijn en een hoge/lage instap zijn stuk voor stuk beïnvloedende factoren.  Daarnaast is het niet in alle gevallen gegarandeerd dat de drie zitplekken die de achterbank biedt, ook allen geschikt zijn voor een kinderstoeltje. Los van de ruimte, moeten de zitplekken minstens ook beschikken over een gordel en bij voorkeur over het ISOFIX-systeem.  Kleine kanttekening: er zijn niet-universele Isofix-autostoeltjes en universele Isofix-stoeltjes. Een niet-universeel Isofix-zitje mag alleen gebruikt worden in de daarvoor vrijgegeven auto's. Deze auto's zijn te vinden op een bij het zitje geleverde typelijst. Check meteen even of de voorstoel een airbag heeft, mocht je de Maxi-Cosi daar willen plaatsen. Als de rekensom helemaal klopt en je kunt al je geliefden veilig en praktisch vervoeren, heb je jouw ultieme gezinswagen gevonden.

Bekijk ook onze video waarbij we de ombouw van 5-zits naar 7-zits testen:

Zoek naar occasions

Terug naar artikelen