Occasion LPG G3

Onder al het marketinggeweld dat wordt ingezet door de overheid en autobranche om elektrisch rijden te promoten, zou je haast vergeten dat het rijden op LPG een prima alternatief is. Een occasion LPG G3 is sowieso stukken schoner dan auto’s op benzine en diesel. Tanken is daarbij ook nog eens aanzienlijk goedkoper en zo zijn er nog wel een aantal redenen te noemen waarom de aanschaf van een tweedehands auto met een moderne LPG G3-installatie zeker de moeite waard is.

occasions LPG G3

Bekijk alles

Let op! Dit is de testomgeving van Gaspedaal.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.

LPG is de milieuvriendelijkste fossiele brandstof

LPG – of autogas – is een loodvrij gas dat vrijkomt bij de winning van olie en aardgas. Het is en blijft dus een fossiele brandstof. Het autogas is een combinatie van de veel bekendere propaan- en butaangassen. In tegenstelling tot zijn grote broers is LPG een bijzonder milieuvriendelijke brandstof die zorgt voor een maximaal motorvermogen met een minimale CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dieselauto’s stoten tot wel 30 keer meer roet en fijnstof uit dan auto’s met een LPG-installatie. Bij LPG komt bovendien 11% minder CO2 vrij dan bij een vergelijkbaar benzinemodel. Dus zoek je een goede tweedehands auto en wil je bijdragen aan een schonere wereld, dan is een occasion LPG G3 een meer dan aantrekkelijke optie.

LPG is naar verhouding heel voordelig

Eén van de veelgehoorde misvattingen is dat rijden op gas duurder is in wegenbelasting. Dat heeft te maken met het extra gewicht dat de LPG-tank in de schaal legt. Voor de moderne schone en zuinige G3-installaties komt de fiscus de automobilist echter tegemoet. Wie kiest voor een occasion met een dergelijk systeem krijgt van de overheid een zogenaamde G3-premie van gemiddeld € 440,- per jaar. Die premie wordt in mindering gebracht op de wegenbelasting. Daarmee zijn auto's met een G3-installatie voordeliger dan vergelijkbare auto's met een dieselmotor. En soms kan de wegenbelasting van een kleine, zuinige auto met een G3-installatie zelfs nog voordeliger uitpakken dan die van een zelfde auto op benzine. De hoge aanschafprijs in inbouwkosten weerhouden er veel mensen van om op LPG over te stappen. Maar als je een occasion LPG G3 koopt hoef je met die kosten geen rekening te houden. Je profiteert dan feitelijk direct van alle voordelen.

Aandachtspunten occasion LPG G3

Je moet bij de aanschaf van elke occasion natuurlijk kritisch zijn en goed kijken wat je koopt, maar een occasion LPG G3 vraagt links en rechts nog wat extra aandacht.   De korting op de wegenbelasting geldt bijvoorbeeld alleen voor auto's die voldoen aan de norm 94-12 en die voorzien zijn van een gecertificeerde G3-installatie. In principe zijn dat alle auto's jonger dan 1995. Bij auto’s vanaf bouwjaar 2015 moet het lpg-systeem voldoen aan de R115-emissienorm om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel. Check dat dus even. Een ander punt van aandacht is eventueel hoorbare of merkbare schade aan de motor. Zeker bij iets oudere auto’s zijn de motoren niet optimaal bestand tegen de invloeden van LPG. De ontbrandingstemperatuur ligt hoger en LPG bevat minder natuurlijke smeermiddelen dan benzine en diesel. Dat kan van invloed zijn op slijtage aan de inwendige organen van de motor. Wees bij een proefrit dus extra alert op tikjes, rammeltjes of andere bijgeluiden en kijk of er geen donkere walm uit de uitlaat komt. LPG zorgt van nature voor een kraakheldere en vrijwel volledig verbranding en minder motorgeluid. Het valt direct op als dat tijdens een proefrit niet zo blijkt te zijn. Als de auto verder technisch in orde is lach je ook zonder stekkerauto iedereen uit bij het tanken. LPG is immers stukken goedkoper dan benzine en diesel. Dat is dus extra lekker gas geven met een occasion LPG G3.

occasions LPG G3

Andere filters

Aardgas auto
Benzine auto 

Diesel auto
Elektrische auto kopen 
9 persoons auto