Occasions met CNG

De klimaatdoelen van ons kabinet zijn op zijn minst ambitieus te noemen. Als automobilist stel jij jezelf misschien ook wel de vraag wat je kunt doen aan een milieuvriendelijkere vorm van vervoer. Hoe je het ook bekijkt; voor lang niet iedere Nederlander is het mogelijk om duurzaam te reizen met de fiets en/of het openbaar vervoer. Een optie die je als automobilist hebt, is te rijden in een auto op aardgas. Dit wordt ook wel Compressed Natural Gas (CNG) genoemd. Dezelfde auto op benzine stoot ongeveer 15 procent minder CO2 uit.

CNG occasions

Bekijk alles

Let op! Dit is de testomgeving van Gaspedaal.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.

 

Vergeleken met dieselmotoren is het verschil met een auto op aardgas helemaal groot. Een auto op CNG stoot maar liefst 85 procent minder uit! Niet alleen het milieu profiteert van deze duurzamere vorm van autorijden; het scheelt ook flink in je portemonnee. Als koper van een occasion op CNG betaal je minder BPM. De aanschafprijs is, ondanks de geavanceerde techniek die achter een occasion op CNG zit, vergelijkbaar met een benzineauto. Wist je dat je met 10 euro CNG twee keer zo ver kunt rijden als met 10 euro benzine?

Hoe werkt rijden op CNG?

In een EU-verdrag van 2013 is afgesproken dat in 2020 tien procent van alle vloeibare brandstoffen vervangen moet worden door aardgas. Voor Nederland betekent dat zeshonderdduizend voertuigen. Een tweedehands auto op CNG zit als volgt in elkaar: onder een druk van ongeveer tweehonderd bar wordt aardgas in een cilinder opgeslagen. Deze cilinders zijn gemaakt van aluminium, staal of versterkte koolstofvezels en goed bestand tegen aanrijdingen. Beter dan een standaard benzinetank. Als de motor brandstof nodig heeft, vloeit CNG uit de cilinders naar een reduceerventiel onder de motorkap. Hier wordt het met lucht gemend en in de motor gevoerd. Het tanken van een occasion CNG neemt ongeveer twee tot vijf minuten in beslag bij gebruik van een grote compressor. Je kunt zo’n auto op aardgas trouwens gewoon aansluiten op het gasnet in huis. Hiervoor gebruik je een kleine compressor. Het duurt ongeveer vijf tot acht uur om de tank volledig te vullen.

Waarom zou ik kiezen voor een occasion op aardgas?

Een bestaande auto moet aangepast worden, maar daarna blijven de motorprestaties en het brandstofverbruik ongeveer gelijk. Fiat, Opel, Mercedes, Volkswagen en Volvo maken motoren die geschikt zijn voor aardgas. Voor de prestaties van zo’n occasion op CNG hoef je het dus niet te laten om een kijken te nemen op Gaspedaal.nl Om aardgas te winnen zijn geen raffinageprocessen nodig die veel energie verbruiken. Een nadeel is wel dat aardgas een geringe energiedichtheid heeft. Hierdoor moet je relatief veel brandstof in de auto meevoeren. De stalen tanks waarin het aardgas opgeslagen moet worden zijn erg zwaar, al zijn er wel tanks in ontwikkeling die van een veel lichtere constructie zijn.

Zoals je leest zitten er wat haken en ogen aan het rijden met een auto op CNG. Als je deze voor lief neemt rijd je rond in een auto die een milieubewust alternatief is voor een benzine- of dieselauto. Bovendien is het financieel gezien heel aantrekkelijk. Kortom; er zijn genoeg redenen om vandaag nog je zoektocht op Gaspedaal.nl te starten. Veel succes!

CNG occasions

Andere filters:

Aardgas auto
Benzine auto 

Diesel auto
Elektrische auto kopen 
LPG G3 occasions