Occasions met aardgas

Steeds meer occasionrijders zijn op zoek naar de beste autokeuze voor nu en later. Dit vraagstuk heeft dan met name betrekking op de brandstofsoort. Wordt het een tweedehands auto op benzine, diesel, LPG, hybride of volledig elektrisch? Bij de brandstofkeuze wordt niet direct stilgestaan bij het feit dat een occasion aardgas auto een prima alternatief is voor geheel of gedeeltelijk elektrisch rijden. Voor degenen die zich aan het oriënteren zijn op de aanschaf van een occasion zet Gaspedaal.nl de voor- en nadelen van rijden op aardgas op een rijtje.

Aardgas occasions

Bekijk alles

Let op! Dit is de testomgeving van Gaspedaal.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.

 

Het verschil tussen LPG en CNG

Liquefied Petroleum Gas (LPG) is als autobrandstof bij veel mensen bekend. Het is een mengsel van propaan en butaan dat onder een druk van 5 tot 7 bar wordt gecomprimeerd tot een licht ontvlambare brandstof. Compressed Natural Gas (CNG) bestaat voornamelijk uit methaan dat onder maar liefst 200 tot 300 bar druk is gebracht. Het is feitelijk hetzelfde aardgas waarmee wij onze huizen verwarmen en waarop gekookt wordt. CNG is zelfs lichter dan lucht en wordt opgeslagen in gascilinders die in het chassis van occasion aardgas auto’s zijn geïntegreerd.

Onbekend maakt niet onbemind

Steeds meer autofabrikanten hebben één of meerdere modellen op CNG in hun range opgenomen. Toch is rijden op aardgas nog niet wat je noemt een hype. Al rijden er wereldwijd wel zo’n twintig miljoen voertuigen op deze schone fosiele brandstof. Het grootste deel gaat echter om stadsbussen en taxi’s in de grotere steden. Bij personenauto’s neemt de populariteit van het rijden op aardgas wel steeds meer toe. Het vrijwel overal ter wereld verkrijgbare aardgas wordt dan ook alom gezien als één van de prima alternatieven voor elektrisch rijden. Met cijfers als 77% minder fijnstof, 11% minder Co2-uitstoot en 90% minder stikstofoxiden kom je met een occasion aardgas auto natuurlijk ook wel heel goed voor de dag. Dat CNG daarbij ook nog eens ongeveer 35% goedkoper is dan diesel en maar liefst 75% voordeliger dan benzine, maakt het helemaal de moeite om voor een tweedehands auto op aardgas te kiezen.

Bijkomend voordeel is dat door de ultra schone verbranding veel minder schade aan de motoronderdelen ontstaat. Dat de gemiddelde aanschafprijs iets hoger ligt dan een occasion op diesel of benzine is niet zo erg. Dat heb je aan de pomp en door minder motorslijtage zo terugverdiend. Een klein nadeel van rijden op CNG is dat er nog maar een beperkt aantal  tankstations zijn waar CNG wordt aangeboden. Afhankelijk van de tankinhoud kun je met de meeste occasion aardgas auto’s gemakkelijk 600 tot wel 1000 km afleggen.

Welke occasion aardgas auto past bij jou?

Als je alle voordelen zo leest zou je aardgas ook lachgas kunnen noemen. Je lacht als eigenaar van een occasion aardgas auto immers iedereen met een auto op benzine of diesel uit. Redenen genoeg om op Gaspedaal.nl goed rond te kijken wat er op dit vlak allemaal te koop is. Wordt het een Skoda Citigo, Volkswagen Up, Seat Mii, Lancia Ypsilon, Audi A3 of Fiat 500 op CNG? Jij mag het zeggen!

Aardgas occasions

Andere filters:

Benzine auto 
Diesel auto
Elektrische auto kopen 
LPG G3 occasions